banner

Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 35 minut

Ciastka francuskie ze śliwkami i marcepanem

Składniki

Nazwa Ilość
Dodatkowo: (1/2- 2/3 opakowania galaretki morelowej, sok z cytryny do skropienia śliwek) 1 szt
Składniki na ok. 10 szt.: (250 g ciasta francuskiego (jeśli gotowe ze sklepu to koniecznie na maśle),5 dużych śliwek (np. renklody), 12 dag masy marcepanowej, 3 łyżki soku z pomarańczy) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciasto francuskie wyłożyć na oprószoną mąką stolnice (zamrożone wcześniej rozmrozić).
    2. Pozostawić ciasto aż nabierze temperatury pokojowej.
    3. Śliwki umyć, osuszyć i przekroić na połówki.
    4. Usunąć pestki i skropić skokiem z cytryny.
    5. Przygotować galaretkę ze zmniejszoną o 1/3 (niż zalecana) ilością wody.
    6. Odstawić do stężenia.
    7. Masę marcepanową utrzeć z sokiem pomarańczowym.
    8. Podzielić na 10 równych części.
    9. Uformować z nich kulki i powkładać je do śliwek, w zagłębienie po pestkach.
    10. Ciasto francuskie podzielić na 10 równych prostokątów (ciasto powinno mieć grubość ok 3-5 mm).
    11. Na środku każdego ułożyć połówkę śliwki przekrojoną stroną do dołu.
    12. Ciastka ułożyć na blasze, piec około 20 minut w temperaturze 220°C.
    13. Po ostudzeniu ciastka posmarować tężejącą galaretką. Ewentualnie ozdobić skórka z cytryny.
    14. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl