banner

Chatka rybaka

Autor: Kinga Gutowska

Czas gotowania/pieczenia: 15 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Chatka rybaka

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżka koncentratu z buraków 1 szt
2 kostki z filetów morszczuka 1 szt
2 łyżki mąki 1 szt
2 łyżki surówki z białej kapusty 1 szt
3 łyżki bułki tartej 1 szt
Dodatki: świeży ogórek, por, ser gouda, serek naturalny. 1 szt
1 jajko 1 szt
1 łyżka masła 1 szt
3 ziemniaki 1 szt
Sól i pieprz 1 szt
Olej rzepakowy 1 szt

Opis

Źródło:dziecijedza.com

Przygotowanie

    1. Filety osuszyć papierowym ręczniczkiem, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku i bułce tartej.
    2. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
    3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, a kiedy będą już miękkie odcedzić, dodać masło oraz koncentrat buraczany i ugnieść je na gładkie puree.
    4. Na talerzykach ułożyć usmażoną rybę, z różowych ziemniaków zrobić dach, z surówki kominkowy dym, z sera drzwi, a ogórki i por posłużą jako przydomowe roślinki.
    5. Gotowe, można zajadać Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl