banner

Bezowe tarteletki z truskawkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 3 godziny

Czas przygotowania: 3 godziny

Bezowe tarteletki z truskawkami

Składniki

Nazwa Ilość
Pozostałe składniki: (25 dag truskawek, 200 ml śmietany kremówki, 1 opakowanie śmietan-fix, 2 łyżki cukru pudru, kilka listków mięty lub melisy) 1 szt
Składniki na bezy: (6 białek, 250-300 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny, 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej, szczypta soli). 1 szt

Opis

Do przygotowania bezowych tarteletek można wykorzystać też gotowe duże bezy.

Przygotowanie

    1. Na kilka godzin przed przygotowaniem bez, jajka (białka) wyjąć z lodówki i potrzymać w temp. pokojowej. (Zimne białka gorzej się ubijają.)
    2. Aby piana była sztywniejsza dodać do białek szczyptę soli.
    3. Białka ubić na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Muszą być bardzo sztywne.
    4. Cukier dodawać partiami, po ok. 2 łyżki, cały czas ubijać.
    5. Robiąc to wszystko dość sprawnie, gdyż bezy nie lubią zbyt długiego ubijania białek.
    6. Następnie dodać skrobię, dalej ubijając. Na koniec dodać sok z cytryny, ubijając.
    7. Piekarnik nastawić na 75°C.
    8. Masę bezową przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na blachę wyłożoną papierem bezy w kształcie serca lub innym wg uznania.
    9. Suszyć ok. 3 h w piekarniku nagrzanym do ww. temperatury i zostawić je tam do wystudzenia.
    10. Po wystudzeniu z bez odciąć czubki. Truskawki oczyścić i dokładnie osuszyć. Klika dużych truskawek pokroić w plasterki i odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować z odciętymi kawałkami bez.
    11. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikiem.
    12. Dodać mus truskawkowy, wymieszać. Przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego.
    13. Na każdej bezie ułożyć po kilka plasterków truskawek i zrobić keks ze śmietany. Udekorować miętą.
    14. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl