banner

Bezglutenowy domowy pasztet warzywno-mięsny, idealny do kanapek

Autor: Anna Baczyńska

Czas gotowania/pieczenia: 1 godzina

Czas przygotowania: 45 minut

Bezglutenowy domowy pasztet warzywno-mięsny, idealny do kanapek

Składniki

Nazwa Ilość
1 por 1 szt
1 seler 1 szt
100 g wątróbki drobiowej 1 szt
2 duże cebule 1 szt
250 g pieczarek 1 szt
300 g karkówki 1 szt
4 kuleczki ziela angielskiego 1 szt
4 marchewki 1 szt
400 g łopatki wieprzowej 1 szt
5 liści laurowych 1 szt
5 ząbków czosnku 1 szt
Sól, pieprz, majeranek 1 szt
1 pietruszka 1 szt

Opis

Składniki na długą keksówkę (12x40 cm).

Przygotowanie

    1. Do dużego garnka przełóż karkówkę, łopatkę, obrane marchewki, pietruszkę, seler, por, czosnek, 1 cebulę, sól, pieprz i majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Zalej całość wodą (tak, aby zakryć całość warzyw i mięsa) i gotuj pod przykryciem na małym ogniu do miękkości warzyw.
    2. Drugą cebulkę pokrój w kostkę, zeszklij na patelni na oleju rzepakowym, podsmaż pokrojone na mniejsze części pieczarki.
    3. Na patelni podsmaż wątróbkę.
    4. Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, całość odcedź na sicie. Bulion możesz wykorzystać na obiad jako bulion z makaronem lub jako podstawa do innych zup.
    5. Odcedzone warzywa (włoszczyzna łącznie z czosnkiem, cebulą) i ugotowane mięso oraz wątróbkę i pieczarki zmiel dwukrotnie za pomocą maszynki do mięsa. Całość przełóż do keksówki wyłożonej pergaminem lub folią aluminiową. Wierzch polej lekko bulionem za pomocą łyżki.
    6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia (ok. 1-1,5 h).

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl