Barszczyk z ziemniakami
Autor: Anna Grabowska
Czas gotowania/pieczenia: 20 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki
| Nazwa | Ilość | |
|---|---|---|
| Buraki | 1 | kg |
| Marchew | 2 | kg |
| Jabłko | 2 | szt |
| Sok z połowy cytryny | 1 | szt |
| Gałka muszkatołowa | 0,5 | łyżeczki |
| Cynamon - szczypta | 1 | szt |
Opis
W wersji bezglutenowej użyj certyfikowanych przypraw.
Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.
Przygotowanie
-
- Buraczki i marchewki umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki, przełóż do garnka.
- Następnie dodaj obrane ze skórki jabłka pozbawione gniazd nasiennych.
- Całość zalej wrzątkiem tak, aby tylko przykryć warzywa.
- Gdy buraczki i marchew będą już miękkie, zdejmij garnek z gazu i zblenduj całość na zupę krem.
- Dopraw sokiem z cytryny, cynamonem i gałką muszkatołową.
- Podaj z gotowanymi ziemniakami.
