banner

Bajaderki

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 25 minut

Bajaderki

Składniki

Nazwa Ilość
1/3 szklanki bakalii (u mnie drobno posiekane morele) 1 szt
1/4 szklanki mleka 1 szt
2 łyżki kremu czekoladowego typu nutella 1 szt
200 g dżemu, marmolady lub powideł 1 szt
2-3 łyżki kakao 1 szt
40-50 dag ciast, ciasteczek, herbatników, etc. (ciasta nie powinny mieć dodatku masy kremowej, żelatyny, owoców itp.) 1 szt
Aromat migdałowy 1 szt
1/4 szklanki cukru 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Ciastka, ciasta drobno pokruszyć, część można zostawić w większych kawałkach (ja wszystko zblendowałam), przesypać do naczynia.
    2. Jeśli bajaderka robiona jest tylko z resztek ciast warto dodać do niej trochę suchych herbatników.
    3. Zagotować razem mleko, cukier, masło i kakao.
    4. Lekko przestudzić i wymieszać z pokruszonymi ciastami, dżemem, kremem orzechowym, olejkiem.
    5. Dodać ulubione bakalie.
    6. Wszystko ugnieść na jednolitą masę.
    7. Jeśli otrzymana masa okaże się zbyt miękka, wystarczy ją schłodzić w lodówce lub dosypać trochę ciastek.
    8. Z przygotowanej masy formować kulki, obtoczyć je w polewie czekoladowej, a następnie w orzechach wiórkach lub posypce.
    9. Odstawić do stężenia.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl