banner

Bałwanki z jajek (6 szt)

Autor: Sabina Grygierek

Czas gotowania/pieczenia: 10 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Bałwanki z jajek (6 szt)

Składniki

Nazwa Ilość
1 nieugotowany makaron do spaghetti 1 szt
6 dużych jajek 1 szt
6 małych jajek 1 szt
Patyczek do szaszłyka 1 szt
Ziarna pieprzu 1 szt
1 marchewka 1 szt
Natka pietruszki 1 szt

Opis

Zdjęcie ze strony internetowej Pixabay.

Przygotowanie

    1. Jajka gotujemy na twardo i obieramy. Marchewkę obraną i umytą kroimy na grube plastry i łączymy w pary mniejszy i większy plasterek.
    2. Mniejsze plasterki kładziemy na większych –będą to kapelusze.
    3. Z jajek odcinamy górną i dolną część.
    4. Każde jajko przebijamy patyczkiem do szaszłyka, w celu zrobienia otworu na makaron.
    5. Tak samo robimy z kapeluszami.
    6. Następnie wbijamy w duże jajko spaghetti a na niego małe jajko.
    7. Na samym końcu wbijamy na makaron krążki marchewki i odcinamy wystającą nad marchewkę część makaronu.
    8. Końcówką patyczka robimy małe dziurki w miejscach oczu, nosa i guzików.
    9. W dziurki od oczu i guzików wkładamy ziarenka pieprzu a w dziurkę od nosa maleńki kawałek marchewki.
    10. Na koniec wbijamy z boku większego jajka gałązkę pietruszki - będzie ona robiła za miotłę

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl