banner

Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 50 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Aromatyczne ciasto ze śliwkami

Składniki

Nazwa Ilość
Składniki na ciasto: (120 g masła, 1/3 szklanki cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 1 duże jajko, 1 łyżka kwaśnej śmietany, szczypta soli, skórka otarta z jednej cytryny (u mnie otarta z 1 i 1/2 cytryny), 1 i 3/4 mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 szklanki śliwek pokrojonych w ćwiartki) 1 szt
Składniki na kruszonkę: (85 g masła, 3/4 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru (można więcej, jeśli śliwki są bardzo kwaśne), 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki kardamonu) 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    2. Cały czas ucierając dodać jajko, wanilię, skórkę cytrynową, sól i śmietanę.
    3. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto będzie gęste.
    4. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 21 cm (dno wyłożone papierem do pieczenia).
    5. Dla ułatwienia rozprowadzenia ciasta można zrobić to łyżką maczaną w wodzie lub palcami obsypanymi mąką. Odstawić.
    6. Składniki na kruszonkę rozetrzeć łyżką lub wyrobić między palcami do uzyskania grudkowatej konsystencji.
    7. Na ciasto wyłożyć śliwki, posypać obficie kruszonką.
    8. Ciasto piec około 45-50 minut w temperaturze 180C.
    9. Ciasto po upieczeniu pozostawić jeszcze na ok. 15 minut w formie do lekkiego przestudzenia.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl