banner

Babka piaskowa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 25 minut

Babka piaskowa

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier 20
Ekstrakt cytrynowy 1 szt
Laska utłuczonej wanilii 0,5 szt
Masło o temp. pokojowej 20
Cukier puder 1 łyżka
Mąka ziemniaczana 150 g
Jajka 6 szt
Mąka pszenna 150 g
Proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka

Opis

Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową.

Przygotowanie

    1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać i wymieszać.
    2. Oddzielić żółtka od białek.
    3. Masło utrzeć w misce na puszystą masę, ucierając stopniowo dodawać po 1 żółtku i po łyżce cukru (10 dag).
    4. Puszystą masę wymieszać z mąką i ekstraktem.
    5. Z białek ubić sztywną pianę (można w kąpieli wodnej), pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce pozostały cukier.
    6. Puszystą pianę (dokładne ubicie piany sprawi, że babka ładnie urośnie) wymieszać delikatnie łyżką z przygotowanym ciastem.
    7. Gotową masę wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną formy, napełniając ją do ¾ wysokości.
    8. Piec w temperaturze 160°C około 1 godziny, do suchego patyczka.
    9. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl