banner

Babka piaskowa bezglutenowa – pyszna, leciutka jak puch

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 55 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Babka piaskowa bezglutenowa – pyszna, leciutka jak puch

Składniki

Nazwa Ilość
1 łyżeczka (czubata) proszku do pieczenia 1 szt
Cukier drobny 1 szklanka
Masło 200 g
Skórka otarta z dwóch cytryn (plus ewentualnie kilka kropel aromatu cytrynowego) 1 szt
Mąka ziemniaczana 1,75 szklanka
Jajka 5 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Jajka w całości ubijamy na puszystą, jasną masę (przez kilka minut). Masa powinna być tak puszysta, żeby podwoiła objętość, wtedy babka naprawdę pięknie wyrośnie.
    2. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier i cały czas ubijać.
    3. Mąkę (skrobię) wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej.
    4. Wymieszać do połączenia składników. Dodać skórkę z cytryny lub(i) aromat i ponownie wymieszać.
    5. Masło roztopić w rondelku i od razu (gorące) wlać do ciasta i delikatnie wymieszać (nie za długo, tylko do połączenia składników).
    6. Formę do babki o pojemności ok 2,5-3,0 l posmarować masłem i wysypać bułką tartą bezglutenową, kaszką ryżową lub zmielonymi migdałami bez skórki. Można też podobnie jak ja upiec ciasto w formie silikonowej, jej nie trzeba niczym natłuszczać i wysypywać.
    7. Ciasto przelać do formy, powinno zająć ok ½ do 2/3 wysokości formy, bo jeśli ciasta będzie więcej może wypłynąć podczas rośnięcia.
    8. Piec około 50-60 min. (do suchego patyczka), pierwsze 30 min. w temperaturze 160 stopni, później zwiększyć temperaturę do 170 stopni.
    9. Po upieczeniu wyjąć po chwili z piekarnika. Ostudzoną oprószyć cukrem pudrem.
    10. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.