banner

Babka marcepanowa

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: brak czasu

Czas przygotowania: 20 minut

Babka marcepanowa

Składniki

Nazwa Ilość
Cukier z wanilią 10
Masa marcepanowa 15
Przyprawy do piernika (zalecam użycie mniejszej ilości tej przyprawy, aby nie przytłumić smaku marcepana) 2 łyżeczki
3 jajka 1 szt
Śmietana 12% 20
Mąka pszenna 10
Orzechy włoskie 15
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Opis

Niesamowicie wilgotna, aromatyczna, niepowtarzalna babka, inna niż wszystkie… o cudownym marcepanowo-orzechowym zapachu. (Za przepis dziękuję Dorotus76)

Przygotowanie

    1. Marcepan schłodzić w lodówce lub zamrażalniku.
    2. Następnie zetrzeć go na tarce o najdrobniejszych oczkach.
    3. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i żółtka, dalej ubijać.
    4. Orzechy zmielić, wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i startym marcepanem. Na koniec dodać śmietanę.
    5. Formę do babki dobrze natłuścić (u mnie wymiary 22 cm średnicy w najszerszym miejscu i 11 cm wysokości). Przelać ciasto.
    6. Piec 60 minut w temperaturze 175 stopni (do suchego patyczka).
    7. Polukrować wg uznania lukrem lub biała czekoladą.
    8. Smacznego.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.