banner

Babeczki z nutellą

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 25 minut

Czas przygotowania: 15 minut

Babeczki z nutellą

Składniki

Nazwa Ilość
1 i 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (dałam trochę mniej) 1 szt
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szt
140 g masła 1 szt
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
3 jajka 1 szt
Nutella (po 1 kopiastej łyżeczce na babeczkę) 1 szt
Pół łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szt

Opis

Przygotowanie

    1. Mąkę przesiać z solą i proszkiem do pieczenia.
    2. Masło utrzeć (można mikserem), a następnie zmiksować z cukrem i aromatem na gładki krem.
    3. Dodawać kolejno jajka po każdym dokładnie miksując.
    4. Do ciasta przesiać mąkę z proszkiem. Foremkę do muffinek wyłożyć papilotkami. Nakładać do nich ciasto do 3/4-tych wysokości.
    5. Na każda babeczkę nałożyć po kopiastej łyżeczce nutelli i wykałaczką (patyczkiem) zrobić esy-floresy. Piec aż patyczek wbity w środek ciastka będzie suchy, ok. 20-25min. W temp. 160-170 stopni.
    6. Studzić na siatce.

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl