banner

Babeczki marchewkowe

Autor: Katarzyna Maciejko-Zielinska

Czas gotowania/pieczenia: 20 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Babeczki marchewkowe

Składniki

Nazwa Ilość
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szt
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szt
1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 szt
1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 szt
100 g cukru (używam brązowego) 1 szt
180 ml oleju 1 szt
2 duże jajka (po ok 73 g każde) 1 szt
200 g startej na drobnych oczkach marchewki 1 szt
240 g mąki pszennej 1 szt
Polewa: (160 g serka śmietankowego (może być kanapkowy), 200 g cukru pudru) 1 szt
Skórka starta z 1 sparzonej pomarańczy 1 szt
Szczypta soli 1 szt

Opis

Źródło: slodkiefantazje.pl

Przygotowanie

    1. Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą, odstawić na bok.
    2. W drugim naczyniu wymieszać olej z cukrem.
    3. Następnie dodawać po 1 jajku, dalej mieszając (najwygodniej trzepaczką/ubijaczką).
    4. Dodać mąkę, przyprawy, startą skórkę pomarańczową.
    5. Wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Dodać startą marchewkę, ponownie krótko wymieszać.
    6. Ciasto nałożyć do papilotek, do 2/3 wysokości. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200 °C (piekę z termoobiegiem).
    7. Gotowe muffinki studzić na kratce.
    8. Polewa: Serek utrzeć mikserem lub drewnianą łyżką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, aż masa będzie gładka i jednolita.
    9. Gotowe babeczki posmarować polewą.
    10. Smacznego :)

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl