banner

Wprowadzanie glutenu

Autor: Magdalena Uchman

Witam, mam pytanie dotyczące żywienia. Syn skończył 6 miesięcy i chciałabym mu wprowadzić gluten. Wszędzie pisze, aby gluten dodać do zupki lub przecieru, ale syn nie bardzo je zjada. Czy na pierwszy raz mogę podać mu kaszę manną na wodzie? kupiłam z firmy Bobovita mleczną kaszkę manną, czyli 2- 3g na 100 ml wody? pozdrawiam Sylwia

Witam,

Wiek 6 miesięcy jest dobrym czasem na wprowadzenie do diety dziecka produktów zawierających gluten. Według zaleceń produkty glutenowe powinny być wprowadzane do diety dziecka nie wcześniej niż w 5 miesiącu życia i nie później niż w 7 miesiącu. Zarówno zbyt wczesne jak i zbyt późne podanie glutenu jest uznawane za nieodpowiednie i może spowodować wystąpienie objawów alergii czy nietolerancji na ten składnik.

W obowiązujących zaleceniach ustalona jest także ilość kaszki manny, jaką można podawać dziecku. Faktycznie zalecane jest podawanie dziecku 2-3 g (w miarach domowych jest to około pół łyżeczki do herbaty) kleiku glutenowego (np. pszennego) lub kaszki glutenowej na 100 ml zupki jarzynowej. Jest to niewielka ilość, ale mimo wszystko powinno się to odbywać stopniowo. Głównym celem takiego sposobu podawania dzieciom produktów zawierających gluten jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia celiakii.

Jeśli Pani synek nie chce jeść zupek, nie ma się czym przejmować. Produkty glutenowe można podawać dziecku na rożne sposoby. Można je podawać na łyżeczce prosto do buzi, a także w połączeniu z innymi produktami, które spożywa dziecko. Jeśli karmi Pani synka piersią to dobrym sposobem jest odciągnięcie niewielkiej ilości pokarmu i podanie go dziecku w połączeniu z pół łyżeczki uprzednio ugotowanej kaszy manny. Jeśli podaje Pani dziecku mleko modyfikowane, można dodać zalecaną porcję kaszki do butelki zawierającej 100 ml mleka modyfikowanego. Zalecaną porcję kaszki glutenowej podajmy raz dziennie, przez kilka dni. Jeśli wszystko jest w porządku i dziecko dobrze toleruje produkty glutenowe to ilość tą należy stopniowo zwiększać.

Jeśli Pani synek jest od urodzenia karmiony piersią i nigdy nie miał styczności z mlekiem modyfikowanym, ani z produktami glutenowymi, radziłabym rozdzielić te dwa produkty. To znaczy, że nie należy podawać dziecku kaszki mleczno – glutenowej. Przy wprowadzaniu nowych produktów do diety dziecka istotne jest aby robić to po kolei, każdy nowy składnik wprowadzać oddzielnie. Jest to bardzo istotne ponieważ jeśli wystąpią objawy alergiczne (wysypka, czerwone plamki, krostki, ból brzuszka) nie będzie wiadomo co jest produktem uczulającym czy jest to mleko czy gluten. Jeśli podamy te dwa produkty oddzielnie dużo łatwiej będzie się Pani zorientować co może być przyczyną takich reakcji synka. W przypadku podawania dziecku produktów glutenowych z zupką jarzynową czy przecierem najpierw powinno się podawać dziecku warzywa, żeby sprawdzić czy dziecko dobrze je toleruje. Dopiero po około 2 dniach (jeśli nie wystąpią żadne objawy) można do takiego „znajomego” przecieru jarzynowego dodać kaszkę glutenową lub kleik glutenowy.

Jeśli jednak dziecko spożywa mleko modyfikowane to nie widzę przeciwwskazań do podawania dziecku takiej mleczno-glutenowej kaszki.

mgr Magdalena Gronau
Dietetyk

Przeczytaj także: Bezpieczne przygotowywanie posiłków

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.