banner

Żółtko w diecie malucha

Autor: Paulina Roziewska

Mój synek 7 miesięcy źle reaguje na jajko. Próbowałam dać żółtko w różnej postaci na miękko, twardo, na parze i zawsze kończy się wymiotami u syna. Podejrzewam alergię. Kupiłam teraz jajka przepiórcze i na razie nie zauważyłam złej reakcji. Czy jajka takie są zdrowe? Czy może powinnam w ogóle jajka wykluczyć na razie z diety. Czy będę robić krzywdę nie dając w ogóle jajek (przepiórcze są bardzo drogie) i na co dzień może być ciężko mi je kupować. Jeśli powinnam dawać przepiórcze to ile? Jak często? Jaki jest zamiennik jajek jak dziecko nie może ich spożywać? Dziękuję za pomoc Alicja.

Witam Pani Alicjo,

Jeżeli żółtko było podawane wielokrotnie, również po ok. 2 tygodniowej przerwie i za każdym razem występowały wymioty, to u Pani 7 miesięcznego synka zapewne mamy do czynienia z nadwrażliwością pokarmową. Proszę także skonsultować się z pediatrą. Nadwrażliwość na pokarmy jest problemem dotyczącym najczęściej dzieci najmłodszych, ponieważ okres niemowlęcy i wczesnego dzieciństwa charakteryzuje niedojrzałość anatomiczna i czynnościowa przewodu pokarmowego oraz wielu mechanizmów immunologicznych. W przypadku alergii mamy do czynienia z działaniem układu immunologicznego – czyli układem odpornościowym organizmu. W przypadku nietolerancji pokarmowej reakcje zachodzą bez udziału układu immunologicznego (np. brak enzymu trawiącego laktozę lub fruktozę). Należy pamiętać, że jaja to najsilniejsze alergeny, które mogą wywołać alergie pokarmowe. Częściej występuje alergia na białko, niż na żółtko. Jeżeli Pani synek jest uczulony tylko na kurze, to naprawdę warto podawać mu przepiórcze. Żółtko jest bardzo ważnym elementem diety dziecka. Stanowi doskonałe źródło żelaza oraz jodu. Dodatkowo jest bogate w witaminy: A, D, E, z grupy B - B1, B5, B12 oraz kwas foliowy. Przepiórcze jaja są malutkie – jedno jajo kurze odpowiada 3 jajom przepiórczym. Synek ma dopiero 7 miesięcy, więc proszę podawać po jednym żółtku. Trudno znaleźć drugi taki produkt. Jeśli konieczne będzie zastosowanie diety wykluczającej jaja, powinna Pani zwrócić uwagę na to, aby dieta malucha obfitowała w produkty, które będą równie wartościowe. Dlatego też komponując dania dla synka proszę wybierać:

• Mięso bogate w żelazo – jagnięcina, wołowina, drób, cielęcina, mięso z królika

• Owoce i warzywa bogate w żelazo – fasola szparagowa, buraki, brokuły, morele, brzoskwinie, natka pietruszki, warto do posiłków dodać z sok z cytryny - w obecności witaminy C przyswajalność żelaza jest zdecydowanie lepsza;

• Oleje roślinne – oliwa z oliwek, rzepakowy, sojowy, winogronowy oraz ryby morskie, które są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i -6, oraz bardzo ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk

Przeczytaj także: Gryzienie i żółtko w diecie niemowlaka

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl