banner

Pasteryzacja i mrożenie warzyw

Autor: Agnieszka Daria Kula

Proszę o podanie sposobu przetworzenia marchewki /mam ze swojej działki/dla niemowlaczka. Mam sporo swojej marchewki i chciałabym ją w jakiś sposób przetworzyć dla dziecka ponieważ nie przechowam jej zbyt długo świeżej w lodówce. Lepiej zamrozić czy ugotować, zmiksować i pasteryzować w małych porcjach w słoiczkach?

Marchewkę może Pani jak najbardziej zamrozić, wartość odżywcza warzyw mrożonych jest praktycznie taka sama jak i świeżych. Proszę pamiętać, żeby nie zamrażać więcej niż 1 raz, dotyczy to nie tylko warzyw, ale wszystkich produktów. Dobrze jest więc pakować warzywa, owoce czy każdy inny produkt zamrażany w pojedyncze porcje.

Warzywa takie jak marchewka, pietruszka, seler przed zamrożeniem należy dokładnie umyć i obrać.

Produkty rozmrożone powinno się od razu przyrządzić i zjeść. Przy rozmrażaniu warzyw np. na zupę czy sos należy pamiętać, żeby wrzucić je od razu na wrzątek, nie należy ich najpierw rozmrażać, mniejsze są wtedy straty witamin i składników mineralnych.

Poddane pasteryzacji soki, przeciery czy koncentraty z warzyw zachowają dłużej przydatność do spożycia, jeśli podda je się procesowi pasteryzacji. Przetwory pasteryzowane trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętych opakowaniach, w ciemnym i chłodnym miejscu. Dobrze jest pasteryzować warzywa czy inne produkty w mniejszych słoiczkach, po otwarciu bowiem takie przetwory dość szybko się psują.

Proszę pamiętać, żeby przetwarzając warzywa zachować podstawowe zasady higieny, zadbać o odpowiednie opakowania i narzędzia pracy, bowiem wszystkie powyższe czynniki mają wpływ na trwałość przetworów.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Mrożenie warzyw do zupek

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl