banner

Mrożone warzywa w diecie 7 miesięcznego dziecka

Autor: Agnieszka Daria Kula

Dzień dobry. Mam pytanie czy warzywa mrożone są odpowiednie dla 7 miesięcznego niemowlaka? Jolanta F.

Mrożenie uważane jest za najlepszy sposób na zachowanie w żywności ważnych składników odżywczych pod warunkiem, że jest ona właściwie zamrożona, przechowywana i rozmrażana. Faktycznie wtedy można mówić, że wartość odżywcza mrożonych produktów jest porównywalna do świeżych.

W czasie procesu zamrażania straty witamin w produkcie są niewielkie, podobnie jak podczas gotowania mrożonek. W porze zimowej warto więc sięgać po warzywa mrożone. Jeżeli nie posiada Pani samodzielnie przygotowanych wcześniej zamrożonych warzyw czy owoców, można sięgnąć po te znajdujące się w lodówkach w sklepie. Przy czym należy wystrzegać się zakupu mrożonek na wagę, lepszej jakości są te paczkowane.

Mrożonych warzyw nie trzeba rozmrażać. Przed gotowaniem należy jednak je opłukać, a następnie wrzucić do gorącej wody i gotować aż do miękkości. Proszę pamiętać również, że produktu który raz został rozmrożony, nie można ponownie zamrażać. Mrożonki należy przechowywać w temperaturze jaką producent podał na opakowaniu.

Przy zakupie mrożonek warto zwracać uwagę na datę przydatności do spożycia. Im produkt jest bardziej świeży, tym jest zdrowszy. Poza tym należy unikać mrożonek zbrylonych. Oznacza to, że prawdopodobnie uległy już wcześniej rozmrożeniu. Są one nie tylko niesmaczne, ale mogły rozwinąć się w nich bakterie. Warzywa i owoce mrożone powinny być sypkie, chyba że zostały zamrożone bardzo rozdrobnione w formie płytek jak np. szpinak.

Po mrożonki warto również sięgać nie tylko w porze zimowej, ale również wtedy kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Nie wymagają one bowiem wcześniejszej obróbki wstępnej i przygotowanie zupy z warzyw mrożonych zajmuje mniej czasu.

Warzywa i owoce mrożone mają przewagę nad tymi w słodkim syropie czy zalewie. Produkty z puszki zawierają zdecydowanie mniej witamin, za to dużo konserwantów, sztucznych barwników, soli czy cukru. Dieta dziecka powinna zaś opierać się na produktach jak najmniej przetworzonych, zawierających naturalne składniki.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Kawa w ciąży

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl