banner

Soki domowej roboty w diecie niemowlaka

Autor: Alicja Hojda

Od kiedy można podawać dziecku soki domowej roboty (wiśniowe, malinowe, porzeczkowe itp.). Mam 4 miesięcznego synka i nie wiem czy było by wskazane podawać mu takie soki np. po 7 miesiącu czy lepiej kupować gotowe np. Gerber.

Soki można podawać od 7. miesiąca życia niemowlętom karmionym piersią, a w przypadku karmienia mlekiem modyfikowanym od 5. miesiąca. Początkowo powinny to być soki przecierowe: z marchwi, jabłka. W kolejnych miesiącach wprowadzamy soki z jagód, malin, porzeczek, gruszek, a także z brzoskwiń, moreli, dyni i bananów.

Kupować należy wyłącznie soki specjalnie przeznaczone dla niemowląt, odpowiednie dla wieku. Zalecam jednak przyrządzać soki dla dziecka samodzielnie pamiętając by owoce były jak najlepszej jakości (nie nadpsute, nie rosnące przy ulicy, wolne od pestycydów). Przed przygotowaniem świeżych (surowych) soków zarówno owoce jak i naczynia i przybory do ich sporządzenia należy sparzyć wrzątkiem, aby uniknąć rozwoju bakterii. Najprostszym sposobem na zrobienie pierwszych soków dla dziecka jest starcie owoców i warzyw (marchewki) na tarce o drobnych oczkach, a następnie odciśnięcie soku na gęstym sitku lub przez gazę.

Soki przyrządzane tradycyjną domową metodą, czyli na gorąco (przy użyciu sokownika parowego), pasteryzowane, z dodatkiem cukru nie powinny być podawane niemowlętom (małym dzieciom jedynie okazjonalnie). Wysoka temperatura pozbawia sok wielu cennych wartości odżywczych. Dodatkowo cukier sprzyja próchnicy zębów, a jego nadmiar w diecie ma szereg negatywnych konsekwencji.

Trzeba pamiętać, że soki i owoce w diecie niemowląt liczone są łącznie. Dzienna zalecana porcja to nie więcej niż 150 g.

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Moje dziecko podjada masło? Czy czegoś mu brakuje?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl