banner

Jak wprowadzać gluten u dzieci z genetycznym obciążeniem alergią?

Autor: Monika Hajduk

Jestem mamą 5 miesięcznej córeczki. Od 7 miesiąca życia jestem chora na celiakię. Jak wygląda stopniowa ekspozycja córki na gluten w moim przypadku, gdy jest dodatkowe ryzyko obciążenia alergią?

Witam,

W celu profilaktyki alergii pokarmowych u dzieci, także celiaklii, należy pamiętać o kilku zasadach. Przede wszystkim należy pamiętać o wyłączności karmienia piersią przez pierwsze 6 miesięcy. Pokarmy stałe wprowadzamy do diety dziecka najwcześniej od 5 miesiąca życia. Niemowlętom karmionym sztucznie z tzw. grup ryzyka należy podawać mieszanki o udowodnionej zmniejszonej alergenności (czyli hydrolizaty o znacznym lub nieznacznym stopniu hydrolizy białka).

U dzieci karmionych mlekiem matki ryzyko alergii na gluten jest znacznie mniejsze niż u dzieci karmionych sztucznie. W pokarmie kobiecym zawarte zawarte są bowiem substancje zwane cytokinami, które hamują odpowiedź odpornościową.

Udowonione jest, że karmienie piersią w okresie wprowadzania glutenu i wydłużanie okresu karmienia piersią zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby trzewnej. Także u dzieci genetycznie obciążonych ryzykiem alergii gluten należy wprowadzać nie wcześniej niż w 5 i nie później niż w 6 miesiąciu życia dziecka.

Należy wprowadzać go początkowo 1x dziennie, w bardzo niewielkiej ilości, pół łyżeczki, czyli ok. 2 - 3 g na 100 ml pokarmu. Takie stopniowe wprowadzanie małych ilości glutenu do diety dziecka sprawia, że układ odpornościowy „uczy się” nie odpowiadać na tę substancję. Takie rozwiązanie zmniejsza ryzyko choroby trzewnej we wczesnym i prawdopodobnie w późniejszym dzieciństwie.

U dzieci dodatkowym ryzykiem obciążenia alergią warto by pierwsza ekspozycja na gluten wystąpiła poprzez podanie kaszki glutenowej lub kleiku zbożowego glutenowego wymieszanego w 100 ml mleka kobiecego, zamiast przecieru jarzynowego. Pokarm matki z dodatkiem kaszki glutenowej najlepiej podawać łyżeczką. Po rozpoczęciu wprowadzania glutenu zaleca się kontynuowanie karmienia piersią minimum przez okres 2–3 miesięcy. Po 2 miesiącach podawania małej ilości glutenu można zwiększyć jego dawkę do ok. 2 łyżeczek (ok. 6 g) na 100 ml posiłku, a następnie można podać jeden posiłek z kaszki lub kleiku glutenowego.

Podczas wprowadzania glutenu trzeba być czujnym i zwracać uwagę na ewentualne wystąpienie nieprawidłowych reakcji dziecka na nowy pokarm. Choroba trzewna może objawiać się w różnym etapie życia, jednak musi upłynąć czas, w którym organizm zamanifesuje nietolerancję glutenu, może to więc nie wystąpić tydzień czy miesiąc po podaniu glutenu. Czasami jednak u dzieci uczulonych na gluten w krótkim okresie po podaniu może pojawić się np. wysypka.

Mitem jest, że u dzieci genetycznie obciążonych ryzykiem alergii produkty glutenowe należy zacząć podawać dzieciu jak najpóźniej. W nowych zaleceniach (Modelem żywienia niemowląt karmionych piersią oraz Schemat sztucznego żywienia niemowląt, 2007) dotyczących żywienia niemowląt przewiduje się możliwość wprowadzenia glutenu do diety już od 5 miesiąca (ale nie później niż w 6 miesiącu) u niemowląt karmionych mlekiem matki i w 6 miesiącu u niemowląt karmionych mlekiem modyfikowanym. Należy natomiast unikać wprowadzania glutenu przed 4 miesiącem życia. Bez zdiagnozowanej alergii u dziecka nie ma więc potrzeby stosowania diety eliminacyjnej u dziecka. Im gluten jest wprowadzany później tym większa skłonność do uczuleń.

Monika Hajduk
Dietetyk

Przeczytaj także: Żywienie dzieci z nietolerancją pokarmową na gluten

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl