banner

Dieta w czasie przeziębienia

Autor: Agnieszka Daria Kula

Mój synek 11 miesięcy ma gorączkę i boli go brzuszek. Co mogę mu ugotować, podać aby było lekkostrawne a jednocześnie wzmacniało go w trakcie choroby. Będę wdzięczna za szybką informację.

W czasie choroby szczególnie zalecane są produkty i potrawy, które są lekkostrawne i nie będą długo zalegać w żołądku dziecka. Apetyt może być wtedy obniżony, dlatego dziecko nie musi mieć na wszystko ochoty. Warto sugerować się tym na co akurat dziecko ma apetyt, pod warunkiem że są to produkty zdrowe i wartościowe. W czasie choroby ważniejsza od ilości jest jakość spożywanej żywności.

W trakcie choroby nie wolno zapominać o wypijaniu dużej ilości płynów: po 1 roku życia sprawdzi się woda z miodem i sokiem z cytryny, świeżo wyciśnięte soki z owoców cytrusowych, ciepłe herbatki z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, kardamonu, cynamonu. Młodszym dzieciom można podać prawdziwy sok z malin bez cukru czy kompoty bez dodatku cukru (można je przygotować z wykorzystaniem owoców mrożonych).

Szczególnie na czas przeziębienia, a także w okresie jesienno-zimowym jadłospis dziecka warto komponować z wykorzystaniem:

-Różnorodnych warzyw i owoców, szczególnie tych bogatych w beta karoten i witaminę C: marchewka, dynia, papryka, szpinak, natka pietruszki, maliny, truskawki, czarne jagody. Beta-karoten, witamina C i A są związkami o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Utrzymują w dobrym stanie błonę śluzową dróg oddechowych i dzięki temu utrudniają przenikanie bakterii i wirusów do krwi.

-Cebulę i czosnek. Najlepiej w bardzo małej ledwo wyczuwalnej ilości, żeby nie spowodować zgagi u dziecka i innych dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.

-Sok z malin, ale tylko taki bez dodatku cukru. Można również podać dziecku maliny, wcześniej rozmrożone, np. na podwieczorek ryż na mleku z delikatnym musem malinowym.

-Sok z dzikiej róży ze względu na to, że owoce dzikiej róży zawierają bardzo duże ilości witaminy C, zdecydowanie większe niż cytryna.

-Kasza jaglana jest lekkostrawna, działa oczyszczająco na organizm, ma działanie osuszające.

-Pałatki owsiane, np. długo gotowana owsianka z dodatkiem bakalii ma właściwości bakteriobójcze i wzmacnia odporność organizmu.

-Owoce suszone (niesiarkowane), rozdrobnione.

-Przyprawy: cynamon, goździki, imbir, kardamon, anyż. Na wieczór kiedy w czasie choroby temperatura najczęściej jest podwyższona lepiej zrezygnować z rozgrzewających przypraw.

-Tymianek, oregano, bazylia, natka pietruszki.

-Ryby zwłaszcza tłuste ryby morskie: halibut, łosoś, tuńczyk, makrela. Zawierają one duże ilości kwasów omega-3, które dostarczają budulca do produkcji hormonów przeciwzapalnych usprawniających pracę układu odpornościowego.

Produkty, których lepiej unikać w czasie przeziębienia lub grypy:

-smażone potrawy
-mocno przyprawione
-duże ilości kapusty, kalafiora, brokułu, papryki, pora, szczypiorku, cebuli, warzyw strączkowych
-słodyczy
-zimnych napojów.

Potrawy jakie warto dziecku przygotować:

- rozgrzewające zupy kremy, np. krem marchewkowo-dyniowy z natką pietruszki
-rosół z dodatkiem marchewki i oprószony natką pietruszki
-ryż na mleku z cynamonowym jabłkiem
-owsiankę z suszonymi morelami, daktylami, żurawiną i imbirem
-kompot gruszkowy z anyżem
-risotto z gotowanymi warzywami i tymiankiem
-pieczona rybka z warzywami i kaszą jaglaną.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Modelowe racje pokarmowe

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl