banner

Herbata w diecie dziecka

Autor: Paulina Roziewska

Mam pytanie o napoje a dokładniej herbaty. Czy rocznemu dziecku mogę jakąś podawać, jeśli tak to w jaki sposób je przygotowywać? Z góry dziękuję za odpowiedź Olga.

Maluszkom do 1 r.ż. można podawać herbatki z kopru włoskiego lub owocowe, które nie zawierają substancji pobudzających. Dzieciom powyżej roku powoli podajemy herbaty czarne czy zielone. Jednak należy parzyć je odpowiednio.

Herbata czarna – posiada najwięcej substancji pobudzających - teinę i kofeinę. Szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę powinniśmy parzyć dłużej niż 3 minuty, wtedy będzie ona uspokajać, a nie pobudzać. Garbniki przedostają się do naparu i neutralizują działanie teiny. Zatem przygotowując herbatę dla malucha, parzmy ją w większym naczyniu, dłużej niż 3 minuty. Następnie rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar.

Herbata zielona – ta sama odmiana, co herbata czarna, lecz nie została poddana procesowi fermentacji. Dzięki temu zawiera ona związki fenolowe, garbniki, katechiny, związki mineralne (potas, wapń, fluor, glin, mangan, miedź), kwas askorbowy, teaninę, teinę oraz kofeinę. Optymalna ilość liści do przygotowania naparu to 1gram na 100 ml wody. Liście należy zaparzyć wodą o temperaturze 75 st. C przez 3 minuty. Dziecku należy podawać napar rozcieńczony z wodą lub pochodzący z 2. lub 3. parzenia, który będzie słabszy oraz będzie posiadał działanie relaksujące.

Herbata roibos – otrzymywana z drzewa należącego do roślin motylkowych, które rośnie w południowej Afryce. Nie zawiera ona kofeiny oraz charakteryzuje się niską zawartością teiny. Niewielka ilość garbników wpływa na smak - herbata ta nie ma gorzkiego posmaku. Jest doskonałym źródłem substancji przeciwutleniających. Należy parzyć ją podobnie jak czarną. Jest zalecana do wprowadzania jako pierwsza herbata naszego maluszka.

Herbata biała – ta sama odmiana herbaty, co czarna i zielona. Wyróżnia się ona czasem zrywania. Biała herbata jest zrywana zanim liście całkowicie się rozwiną, a pąki pokryte są białym meszkiem (stąd nazwa herbaty). Nie jest ona poddawana fermentacji. Zawartość substancji przeciwutleniających jest wyższa niż w zielonej herbacie, a zawartość teiny - niższa (ok. 15 mg na kubek). Aby herbata miała działanie uspokajające, należy parzyć ją długo (powyżej 3 minut). Polecana jest dla dzieci ze względu na słodkawy smak (brak wyczuwalnej goryczki) oraz brak posmaku „trawy".

Herbaty owocowe – szczególnie polecane dla dzieci, ponieważ nie posiadają związków pobudzających (można je wprowadzać do diety naszych pociech nawet poniżej 1. roku życia). W przypadku takich herbat należy zwrócić uwagę na to, czy nie zawierają substancji dodatkowych, takich jak sztuczne aromaty i barwniki.

mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk

Przeczytaj także: Kawa Inka

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl