banner

Gryzienie i żółtko w diecie niemowlaka

Autor: Paulina Roziewska

Witam Panią Dietetyk. Mam problem z rozszerzaniem diety mojego synka. Ma 7 miesięcy, ale chce próbować tylko nowe smaki z mojego talerza, warzywa czy owoce, które ja jem. Ma już 7 ząbków, ale raczej połyka rzeczy, które ugryzie niż je przeżuwa. Co robić, gdyż jedzenie papek kończy się zjedzeniem dwóch – do 5 łyżeczek, a ziemniaczków z talerza (bez soli) i warzyw w kawałku chce próbować. Czy dawać w kawałku, ale to jest połykane a nie żute?. Dodam, że kompletnie nie smakuje mu żółtko, nie chce nawet łyżeczki (widać że bardzo mu nie smakuje – bo ma odruch wymiotny nawet.) Co robić będę wdzięczna za pomoc bo żółtko w diecie też jest bardzo ważne a próbowałam już kilkanaście razy i zawsze jest to samo. KarolinaJ.

Pani Karolino,

Proszę nie martwić się. To problem, z którym spotyka się wiele mam. Na pewno dzięki poniższym wskazówkom maluszek zacznie gryźć i ze smakiem jeść przygotowane przez Panią dania.

1. Prawidłowe karmienie łyżeczką – na łyżeczkę nabierz małą ilość pokarmu, a następnie ułóż ją na dolnej wardze dziecka. Gdy pociecha sama otworzy buzię, wsuń łyżeczkę i oprzyj ją na środkowej części języka. Teraz cierpliwie czekaj, aż maluch sam zgarnie pokarm górną wargą. Nie należy odwracać łyżeczki w buzi, by pokarm zsunął się z niej na język. Przede wszystkim chodzi o to, by malec sam zgarnął pokarm. Jeśli dziecko zacznie gryźć łyżeczkę albo wypychać ją na zewnątrz, można nią lekko docisnąć język. Na końcu wolno i delikatnie wysuń łyżkę z buzi. Ważne jest by nie wpychać łyżki do zaciśniętej buzi, a także by jej nie wyrywać.

2. Daj do ręki biszkopt, chrupkę kukurydzianą, rozgotowany makaron – są one na tyle miękkie, że nawet jeśli dziecko odgryzie kawałek, to na pewno szybko rozpuści się on w buzi, a także na tyle twarde, że maluch będzie mógł poznać twardszą konsystencję. Można także podać kawałek jabłka obranego ze skórki, ugotowaną marchewkę lub skórkę od chleba. Ważne by był wtedy pod nadzorem rodzica.
Pamiętajmy, że to ma być przekąska, a nie główny posiłek.

3. Wypróbuj gryzaczek do żywności – to idealne wyjście dla rodzica, który boi się, że pociecha się zakrztusi biszkoptem, czy chrupką. To rodzaj siateczki z rączką (kosztuje od 20 do 50 zł), która wykonana jest z tkaniny lub miękkiego silikonu, szczelnie zamykana i przymocowana do rączki. Można do niej włożyć kawałek świeżego owocu, ugotowanej marchewki, czy ziemniaka. Dziecko może ją żuć, aż do jego buzi trafią jedynie niewielkie fragmenty jedzenia, które będą mogły przedostać się przez otworki siateczki. Dzięki temu unikniemy zadławienia się, a jednocześnie umożliwimy jedzenie potraw.

4. Krój zamiast miksować – obiadów i deserków nie trzeba już idealnie miksować. Wskazane jest by w potrawie znajdowały się niewielkie cząstki warzyw i owoców. Podając posiłek pamiętaj, że dziecko najpierw musi przeżuć kęs, a dopiero później można podać kolejną porcję.

5. Pozwalaj jeść samodzielnie - malec łatwiej przekona się do warzyw owoców i innych produktów, jeśli pozwolisz mu samodzielnie jeść. Warto uzbroić się w cierpliwość. Na pewno większa część produktów znajdzie się dookoła maluszka, a nie w jego buzi.

Żółtko w diecie dziecka

Żółtko jest bardzo ważnym elementem diety dziecka. Stanowi doskonałe źródło żelazo oraz jodu. Dodatkowo jest bogate w witaminy: A, D, E, z grupy B - B1, B5, B12 oraz kwas foliowy.

Proszę pamiętać, że nie musi być ono podawane jedynie w formie ugotowanej, często zbyt "suchej". Można je połączyć z kaszką lub zupką, czy zmieszać go z ugotowanym ziemniakiem purée i rozdrobnionymi owocami lub warzywami.

Dziecko na pewno nie zorientuje się, że je jadło. Przede wszystkim nie można się zniechęcać. Badania naukowców wskazują, że dzieciom "grymaszącym" niekiedy potrzeba nawet 10 ekspozycji na nowy produkt spożywczy, żeby go zaakceptowały.

mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta 7 miesiąc

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl