banner

Czy wprowadzać gluten w 8 miesiącu?

Autor: Alicja Hojda

Nie wiem jak mam postąpić. Moja córka skończyła 8 miesięcy. Karmię ją nadal piersią, poza tym je zupkę i deserek. Miałyśmy problemy ze zdrowiem i przegapiłam wprowadzanie glutenu. Lekarz kazał mi teraz wprowadzić, ale ja nie jestem, pewna czy nie powinnam poczekać do 10 miesiąca. Czy w takim razie w ogóle nie mogę jej dawać kaszki przed nocą? Teraz przez kilka dni jadła kaszkę. Jak nie wprowadziłam glutenu, to powinna jeść kaszkę bezglutenową? Proszę o pomoc.

Zgodnie z aktualnym schematem żywienia niemowląt karmionych piersią gluten powinno się wprowadzić do diety po ukończeniu 4. ale przed ukończeniem 6. miesiąca życia w ilości 2-3 g (pół łyżeczki) kaszki pszennej rozrobionej w niewielkiej ilości wody, przecieru warzywnego lub odciągniętego pokarmu.

Jeżeli z jakichś powodów ekspozycja na gluten nie nastąpi w tym czasie, to należy poczekać i przeprowadzić ją dopiero w 10. miesiącu życia dziecka. Takie są zalecenia, bowiem udowodniono, że w 5-6 miesiącu życia dziecka występuje tzw. okienko immunologiczne, kiedy to układ odpornościowy w mniejszym stopniu walczy z alergenami. Podanie niewielkich dawek glutenu właśnie w tym czasie pozwala wytworzyć lepszą tolerancję na to białko i może uchronić dziecko przed zachorowaniem na celiakię, cukrzycę typu 1 oraz alergię na pszenicę.

Po skończeniu 6 miesiąca bariera immunologiczna się wzmacnia, dlatego jeśli nie podało się glutenu wcześniej, to należy z tym odczekać do 10. miesiąca życia (zgodnie ze „starym” schematem żywienia). Układ odpornościowy dziecka jest już wtedy bardziej dojrzały i jest mniejsze prawdopodobieństwo, że wytworzy niepożądane przeciwciała przeciwko glutenowi.

Jak najbardziej może Pani podawać córce wieczorem kaszkę przyrządzoną na mleku własnym lub modyfikowanym (porcja około 150 g). Jednak z powodów wymienionych wyżej zalecam podawanie jeszcze przez miesiąc kaszek i kleików bezglutenowych (np. ryżowe, kukurydziane, jaglane).

Jeśli jednak stało się tak, że podała Pani już przez kilka dni kaszkę z glutenem, to późniejsze całkowite unikanie go do 10. miesiąca jest bezzasadne ponieważ układ odpornościowy został już wystawiony „na próbę”. Powinna Pani tylko bacznie obserwować córkę, czy nie występują negatywne reakcje po spożyciu kaszek czy kleików zawierających gluten (wysypka, biegunki, wymioty, bóle brzuszka, niepokój/kłopoty ze snem lub inne niepokojące objawy).

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Przeczytaj także: Gluten w pytaniach i odpowiedziach

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl