banner

Skąd wziąć borówki w zimie?

Autor: Justyna Trojaczek

Ja tak robiłam z większością warzyw np. brokułami czy dynią. Każdą różyczkę mroziłam osobno w torebce do mrożenia a jak potrzebowałam do zupy czy obiadu to wyjmowałam odpowiednią ilość.

Mroziłam zawsze surowe warzywa, z owoców tylko borówki, truskawki, wiśnie, porzeczki, maliny i jagody. Innych nie próbowałam, gdyż większość jest dostępna przez cały rok.

Polecam podobnie postępować z rybą i mięsem. Kupować, kiedy masz pewność, że jest świeża dostawa. Produkt od razu po powrocie do domu podzielić na małe kawałki i pomrozić.

Gotowe posiłki także można mrozić, choć osobiście nie mroziłam zupek ani obiadków. Kiedyś nawet spróbowałam, ale Oskar nie chciał takiej odmrażanej jeść. Od tej pory zupy czy obiadki gotuje na dwa dni (w przepisach przeważnie też podawałam ilość składników na dwie porcje zupy czy obiadku). Wszystko to, co pozostawało więcej dostawał mój pies także nic się nie marnowało.

Zamrożone zupki można przechowywać od 10 do 14 dni. Powinno się na każdym opakowaniu zaznaczać datę włożenia zupy do zamrażalnika.

Przeczytaj także:
Jak gotować posiłki dla dziecka

Linki do przepisów:
Budyń waniliowy z borówkami
Naleśniki z sosem z borówek

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.