banner

Moje dziecko podjada masło? Czy czegoś mu brakuje?

Autor: Aleksandra Kilen

Masło jest szczególnie bogate w witaminy A i D, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Witamina A przyczynia się do właściwego funkcjonowania narządu wzroku oraz odpowiada za prawidłowy wzrost i rozwój organizmu. Niedobór witaminy D jest częsty, a towarzyszy mu niski poziom wapnia i fosforu we krwi, co może skutkować demineralizacją kości, krzywicą u dzieci oraz osteoporozą u dorosłych.

Masło jest również wysokokaloryczne i bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, niekorzystnie wpływające na zdrowie dziecka. Dlatego nie należy mu pozwalać na spożywanie tego produktu bez umiaru.

Bogatym źródłem witaminy D są również ryby, żółtko jaja, wątróbka, mleko 3,2% oraz ser żółty. Z uwagi na wysoką zawartość tłuszczów nasyconych w większości z tych produktów poleca się przede wszystkim zwiększenie podaży ryb i przetworów rybnych a także produktów mlecznych półtłustych.

Źródłem witaminy A są natomiast ryby i oleje rybie, margaryna, jaja, mleko i przetwory mleczne pełnotłuste. Warzywa i owoce takie jak marchew, warzywa liściaste, pomidory, banany, brzoskwinie i inne dostarczają karotenu, który jest prekursorem witaminy A.
Warto więc częściowo zastąpić masło produktami zdrowszymi i mniej kalorycznymi, ale równie bogatymi w witaminy.

Aleksandra Kilen
Dietetyk medyczny

Przeczytaj także: Mój syn chce jeść surową cukinię czy mogę mu pozwolić?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.