banner

Awokado w diecie niemowlaka

Autor: Magdalena Uchman

Od kiedy niemowlak może jeść awokado? Będę wdzięczna za informacje. Marta H.

Awokado do diety dziecka można zacząć wprowadzać w 10 miesiącu życia. Jednak nie należy zapominać, że wprowadzając nowe produkty do diety dziecka trzeba koniecznie zachować szczególną ostrożność. Po pierwsze, nowinki żywieniowe należy wprowadzać pojedynczo, w niewielkich ilościach (maksymalnie kilka łyżeczek). Po drugie, zawsze po wprowadzeniu nowego produktu musimy obserwować reakcje dziecka. Jeśli wystąpi wysypka, zaczerwienienia na skórze, bóle brzuszka, płacz, śluz lub krew w kupce, niespokojne zachowanie należy odstawić dany produkt na 2 tygodnie. Po upływie tego czasu należy podać go dziecku ponownie. Jeśli objawy powtórzą się to trzeba danym produkt z diety dziecka wyeliminować. Nowych produktów nie można łączyć z innymi, nawet tymi które dziecko już jadło. Podawanie posiłków jednoskładnikowych ułatwia obserwacje reakcji dziecka i szybką eliminację danego produktu z diety. Po podaniu dziecku nowego produktu trzeba odczekać kilka dni zanim wprowadzimy następny produkt.

Awokado jest bardzo dobrym źródłem witamin, składników mineralnych, a zwłaszcza nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują pozytywne działanie na nasz organizm. Ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu owoc ten jest bardzo kaloryczny -100g miąższu dostarcza 160 kcal. W związku z tym jest dość sycące dlatego lepiej podawać go dziecku w małych ilościach i nie przed głównym posiłkiem.

Nie należy jednak zapominać, że awokado zalicza się do owoców południowych. Zanim trafi do naszych sklepów musi odbyć dość długą podróż, w której nie powinien się zepsuć. W związku z tym z całą pewnością ma na sobie bardzo dużo środków konserwujących. Dlatego przed spożyciem radzę awokado dobrze umyć, a może i nawet sparzyć skórkę. Jest dość istotne zwłaszcza, jeśli chcemy podać awokado dziecku, na dodatek po raz pierwszy w życiu.

A jak powinno wyglądać awokado idealne do spożycia? Przede wszystkim awokado musi być dojrzałe. Dojrzałe awokado jest miękkie. Po rozkrojeniu jego miąższ powinien mieć mazistą, łatwą do rozsmarowania konsystencję (podobną do masła przechowywanego poza lodówką). Jeśli awokado jest twarde, również możemy je kupić jednak po powrocie do domu warto je odłożyć na 2-3 dni w ciemne miejsce, gdzie będzie mogło spokojnie dojrzeć.

Awokado można stosować w różnych formach. Można je dodawać do sałatek, robić z niego różne pasty do kanapek. Można go również stosować zamiast masła do smarowania pieczywa. Awokado może stać się ciekawym urozmaiceniem diety dziecka, dając szersze pole do popisu dla rodziców w wymyślaniu potraw dla maluszka.

Na pewno warto korzystać z dobrodziejstw tego owocu. Jednak trzeba to robić z umiarem i rozsądnie wtedy na pewno nie zaszkodzi.

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Zapraszamy do pobierania E-BOOK MENU DLA NIEMOWLAKA 11-12 MIESIĄC NA 30 DNI

Przeczytaj także: Kapusta kiszona i ogórki kiszone w diecie niemowlaka

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.