banner

Serek bieluch

Autor: Justyna Trojaczek

W związku z tym, że wiele mam pyta nas o produkty, które warto wybierać dla dzieci Zespół Przepisy-dla-dzieci.pl postanowił wzbogacić swój portal o analizy produktów dostępnych na rynku. Każdy produkt zostanie dokładnie scharakteryzowany oraz otrzyma od nas dokładną ocenę Mamy i Eksperta.

Wybierać będziemy zarówno te produkty, które często pojawiają się w diecie mam i dzieci, jak i te mniej popularne, w które warto wzbogacić swój jadłospis.
Mamy nadzieję, że nasze analizy pomogą Mamom dokonywać racjonalne wybory spośród gąszczu produktów dostępnych na półkach sklepowych. Być może okaże się to także zachętą dla innych producentów do ograniczania dodatków smakowych, aromatów, barwników i innych.

Bądźmy świadomymi konsumentami i czytajmy etykiety produktów spożywczych!

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.


Pierwszym produktem który analizujemy jest Serek naturalny Bieluch marki BIOMLEK.

Nazwa produktu
Serek naturalny Bieluch marki BIOMLEK

Podstawowe informacje
Kategoria: sery twarogowe
Producent: Spółdzielnia Mleczarska BIOMLEK, Chełm
Opakowanie: 150 g
Przechowywanie: temperatura od +4 do +8 °C.
Zawiera wszystkie białka mleka.

Skład
Mleko pełne pasteryzowane, czyste kultury mleczarskie

Wartość odżywcza

Kcal
130 kcal/100 g produktu
195 kcal/opakowanie

Białko
8.6 g/100 g produktu
12.9 g/opakowanie

Tłuszcz
8.5 g/100 g produkty
12.75 g/opakowanie

Węglowodany
4.0 g/100 g produkty
6.0 g/opakowanie

Zalety

Produkt ma dobrą konsystencję. Nadaje się jako dodatek do zupy, past na kanapki np. z makrelą, do kanapek z miodem, naleśników. Dobry zamiennik śmietany. Można stosować go na zmianę z jogurtem naturalnym. Nie zawiera substancji dodatkowych.

Wady
Do niektórych zup czy sosów może okazać się zbyt kwaśny.

Co na to ekspert?

mgr Monika Hajduk, dietetyk:

Produkt o dobrym smaku i właściwościach. Nie zawiera cukru oraz konserwantów. Świetnie nadaje się do smarowania pieczywa zamiast masła i margaryny oraz jako dodatek do zup i sosów. Niewskazany w diecie osób z alergią na białko mleka krowiego. Możliwy do spożycia przez osoby stosujące niektóre odmiany wegetarianizmu (laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm). Dla dzieci od 11 miesiąca życia.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
5

Przeczytaj także: Pomysłowe śniadania z owocami

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.