Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
            Pani Dietetyk proszę o radę. Moja mama, kupuje mojej 4 letniej córce czekoladową kanapkę – biszkopt z nadzieniem mlecznym. Przeczytałam skład i jestem przerażona. Z drugiej strony produkt, po który sięgają głównie dzieci nie może być szkodliwy. Prosiłabym o analizę składu tego deseru, czy rzeczywiście mam się czego obawiać (córka je taki raz na tydzień, dwa tygodnie). Czy tłuszcze nasycone, to te których powinniśmy unikać w diecie? Bardzo dziękuję za pomoc. 
  
Nazwa produktu  
Satino Kanapka –biszkopt z nadzieniem mlecznym. 
  
Podstawowe informacje: 
Kategoria: baton 
Producent: Bakoma Sp. Z o. o. 
Opakowanie: 30g 
Ogólna ilość kakao w wyrobie gotowym – 4,95 %. Produkt zawiera mleko, gluten i jaja. Przechowywać w temperaturze od 2 stopni Celsjusza do 6 stopni Celsjusza. 
Skład:
Polewa kakaowa 23% (cukier, tłuszcz roślinny, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 20%, emulgatory E322, E476),  tłuszcz roślinny, mąka pszenna, skondensowane mleko schłodzone (mleko pełne, cukier 43%), jaja, cukier, jogurt 5%, stopiony cukier, mleko, dekstroza, miód, syrop glukozowy, skrobia ziemniaczana, syrop glukozowo-fruktozowy, białka mleka, żółtka jaj, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, skrobia z tapioki, olej słonecznikowy, proszek jogurtowy, emulgator E471, cytrynian wapnia, aromaty, masło, woda, substancje spulchniające E450i, E500ii, E503ii,  sól, odtłuszczone mleko w proszku. 
Wartość odżywcza:
  
Kcal 
453 kcal/100g produktu 
Białko 
5.8 g/100g produktu 
Węglowodany 
45.2 g/100g produktu 
  
Cukry 
35.9 g/100g produktu 
  
Tłuszcz 
27.3 g/100g produktu 
  
W tym kwasy tłuszczowe nasycone
18.2 g/100g produktu 
  
Błonnik pokarmowy 
1.7 g/100g produktu 
  
Sód 
0.83 g/100g produktu 
Zalety:
-Bardzo dobry smak 
-Bardzo ładne opakowanie, które podoba się także dzieciom. 
Wady:
-Dużo cukru 
-Bardzo długi skład 
-Zawiera dużo tłuszczu 
Co na to ekspert? 
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Rzeczywiście tak długi i różnorodny skład wcale nie przemawia na korzyść produktu. Im mniej składników, tym większą mamy pewność, że to, co jemy jest bardziej naturalne i tym samym nie zawiera szkodliwych dodatków.
Z wymienionych składników w diecie małego dziecka nie powinno się znajdować kilka pozycji. E 476, czyli polirycynooleinian poliglicerolu to syntetyczny emulgator i stabilizator. Odradza się jego częste spożywanie z uwagi na negatywny wpływ na wątrobę i nerki. E 450i to difosforany, czyli syntetyczne emulgatory, stabilizatory i regulatory kwasowości. Są źródłem fosforu, którego nadmiar w diecie pogarsza wchłanianie wapnia, żelaza i magnezu.
Ponadto batonik zawiera dużo łatwoprzyswajalnego cukru pochodzącego z szerokiej gamy środków słodzących (cukier, dekstroza, syrop glukozowy i glukozowo-fruktozowy, miód), które spożywane w nadmiarze prowadzą do nadwagi i otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu krążenia.
Zawiera też dużo tłuszczu, w tym tłuszczów nasyconych. Wprawdzie tych ostatnich nie musimy dziecku ograniczać do 6 roku życia, ale należy zadbać by pochodziły z produktów wartościowych, takich jak masło, mleko i produkty mleczne, mięso, a nie z przetworzonych przemysłowo słodyczy ze sztucznymi dodatkami.
Oczywiście, jeśli dziecko zje taki deser sporadycznie to nic się nie stanie, ale radziłabym jeszcze bardziej ograniczyć częstotliwość jego spożywania proponując w zamian zdrowsze słodycze, chociażby zwykłą mleczną czekoladę dobrej jakości.
Produkt nie nadaje się dla dzieci poniżej 3 roku życia, a także będących na diecie bezmlecznej i bezglutenowej.
Generalna ocena w skali od 1 do 5 
1
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także:
Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch
