banner

Maślanka Mrągowska

Autor: Justyna Trojaczek

W związku z tym, że wiele mam prosi nas o wskazywanie naturalnych produktów mlecznych godnych rekomendacji postaramy się co jakiś czas opisywać godne polecenia jogurty naturalne, kefiry, maślanki, śmietany. Znalezienie w małym sklepie naturalnego jogurtu, śmietany bez zbędnych dodatków coraz częściej okazuje się niemożliwe.

Dzisiaj polecamy Maślankę naturalną Mrągowską.

Dla dzieci można ją przygotowywać z owocami, stosować jako dodatek do obiadu, sałatek. Mój synek dopiero niedawno ją polubił, nie zrażajmy się zatem jeśli dziecko początkowo nie chce zdrowego produktu. Wróćmy do niego za jakiś czas, podajmy w nieco inny sposób, a być może dziecku zasmakuje.

Nazwa produktu:
Maślanka naturalna Mrągowska

Podstawowe informacje:

Kategoria: maślanka
Producent: Spółdzielnia Mleczarska „MLEKPOL”
Opakowanie: 1 litr
Przechowywać w temperaturze od 0 stopnia Celsjusza do 8 stopni Celsjusza. Chronić przed światłem.

Skład:
Maślanka naturalna pasteryzowana, mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury bakterii mlekowych

Wartość odżywcza:

Kcal
45 kcal/100g produktu

Białko
3.4 g/100g produktu

Węglowodany
4.5 g/100g produktu

Tłuszcz
1.5 g/100g produktu

Zalety:

• dobry smak
• bez dodatku cukru

Wady:

• mało kolorowe opakowanie, co może zniechęcać niektóre dzieci; dzieci wolą często produkty w bardziej kolorowych opakowaniach; proponujemy zatem opracować serię kolorowych opakowań. Znacznie ułatwiłoby to rodzicom przekonanie dzieci, że maślanka naturalna też może być smaczna.

Co na to ekspert?
mgr Monika Hajduk, dietetyk

Produkt o dobrym smaku i właściwościach. Nie zawiera cukru oraz konserwantów. Świetnie nadaje się jako element śniadań, podwieczorków czy kolacji. Niewskazany w diecie osób z alergią na białko mleka krowiego. Możliwy do spożycia przez osoby stosujące niektóre odmiany wegetarianizmu (laktowegetarianizm, laktoowowegetarianizm). Dla dzieci od 11 miesiąca życia.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.


Przeczytaj także:

Tradycyjne masło fińskie w pełni naturalne
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.