Kawa rozpuszczalna zbożowa
            Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Czy dzieci mogą ją pić ? Na opakowaniu kawy znalazłam informacje że kawa zbożowa dozwolona jest dopiero od 3 roku życia. Nie wiem czemu (skład wydaje się ok. nawet dla młodszego dziecka), być może nasz Ekspert będzie wiedział dlaczego. Polecam kawę zbożową, jako urozmaicenie śniadania. Daje ją synkowi na przemian z kakao. Nie trzeba słodzić kawy, gdyż w składzie są buraki cukrowe, które dają wystarczająco słodki smak. 
  
Nazwa produktu: Inka rozpuszczalna kawa zbożowa 
  
Podstawowe informacje 
Kategoria: kawa 
Producent: Biogran Sp. Z o. o. 
Opakowanie: 200g 
Inka to kompozycja pełnowartościowych składników odżywczych pochodzących z wyprażonych ziaren jęczmienia, żyta i cennej cykorii. Od lat podawana w polskich domach, idealna dla całej rodziny. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. 
  
Skład Jęczmień, żyto, cykoria, buraki cukrowe – prażone (zboża – 72%).
Wartość odżywcza 
  
Kcal 
331 kcal/100g produktu 
Białko 
4.3 g/100g produktu 
Węglowodany 
78.0 g/100g produktu 
  
W tym cukry 
33.0 g/100g produktu 
  
Tłuszcz 
0.2 g/100g produktu 
  
W tym kwasy tłuszczowe nasycone 
g/100g produktu 
  
Błonnik pokarmowy 
20.0 g/100g produktu 
  
Sód 
0.11 g/100g produktu 
  
Wapń 
51.4 mg/100g produktu 
  
Magnez 
57.8 mg/100g produktu 
  
Zalety 
-Smaczne dopełnienie śniadania 
-Ładne opakowanie 
-Bez dodatku cukru 
-100% naturalna 
-Zawiera błonnik pokarmowy 
-Bardzo dobrze się rozpuszcza 
  
Wady 
Moim zdaniem nie ma. Nie wiem tylko, dlaczego nie mogą jej pić młodsze dzieci np. dwulatki. Na opakowaniu nie znalazłam informacji.
Co na to ekspert? 
mgr Alicja Hojda, dietetyk
Naturalna kawa zbożowa nie zawiera kofeiny, więc może być spożywana przez małe dzieci. Pozyskiwana jest z ziaren zbóż (stąd nazwa), ale również innych roślin (w tym przypadku cykoria i burak cukrowy) poprzez długotrwałe prażenie. Zawiera te same składniki odżywcze, w które bogate są rośliny będące surowcem do jej produkcji. Mamy więc w kawie zbożowej sporo rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, w tym inuliny, która korzystnie działa na mikroflorę jelitową, oraz witamin (z grupy B) i składników mineralnych (najwięcej magnezu, wapń, fosfor). Do naparu przedostają się też cenne związki roślinne, m.in. polifenole. 
Naturalną kawę zbożową możemy podawać dzieciom, które skończyły 18. miesiąc życia. Przyrządzamy ją na mleku modyfikowanym lub, w przypadku starszych dzieci, na mleku krowim. To bardzo dobra alternatywa dla kakao (które trzeba dosładzać) i dla samego mleka bez dodatków. 
Informacja na opakowaniu produktu, że jest dozwolony od 3. roku życia to często zabezpieczenie producenta, że nie posiada gwarancji iż jest on w pełni bezpieczny dla młodszych konsumentów. Być może nie jest badany pod kątem zanieczyszczeń lub posiada dodatek witamin/minerałów, których dawka jest zbyt duża dla dziecka poniżej 3. roku życia. Skończony trzeci rok życia to taka „granica” powyżej której już w zasadzie nie ma różnic w produktach dozwolonych i przeciwwskazanych pomiędzy dorosłymi a małymi dziećmi.
W przypadku „Inki” wysoka zawartość błonnika pokarmowego może być nieodpowiednia dla najmłodszych. Jedna porcja kawy zbożowej nie powinna zaszkodzić, ale już kilka w ciągu dnia (przy równoczesnym spożywaniu warzyw, owoców i pełnoziarnistych produktów), może spowodować problemy z brzuszkiem oraz zmniejszyć przyswajalność składników mineralnych.
Generalna ocena w skali od 1 do 5
5
Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.
Przeczytaj także: 
Jogurt naturalny probiotyczny marki Jana
Sportina Active marki Obst
Serek bieluch
