banner

Warzywa i owoce w sezonie jesienno-zimowym

Autor: Agnieszka Daria Kula

Mam pytanie i liczę na Państwa odpowiedź. Jakie surowe warzywa i owoce można podawać rocznemu dziecku w okresie jesienno-zimowym? Pozdrawiam Zuzanna W.

W diecie dzieci, które skończyły już pierwszy rok życia może znaleźć się większość warzyw i owoców. Dla dzieci, które nie mają alergii lub nie wykazują nietolerancji bezpieczne są: jabłko, gruszka, banan, winogrona, melon, papaja, ziemniak, marchewka, pietruszka, burak, seler, brukselka, kapusta, por, mrożone owoce i warzywa* (maliny, truskawki, jagody, fasolka szparagowa, brokuł, kalafior, groszek zielony), Inne warzywa takie jak: pomidor, ogórek, sałata, rzodkiewka, szpinak, papryka, bakłażan, cukinia nie są już tak wartościowe jak latem lub wczesną jesienią. Nie oznacza to jednak, że należy je wyeliminować z diety na okres zimowy. Lepiej jednak, by zastępować je w miarę możliwości warzywami, które są dostępne przez cały rok lub mrożonkami.

* Mrożenie jest uznawane za jedną z najlepszych metod utrwalania żywności. Straty witamin i minerałów są bardzo niewielkie, a wartość odżywcza mrożonek jest uznawana za zbliżoną do świeżego produktu.

Są produkty, na które trzeba zwrócić szczególną uwagę, podawać je w niewielkiej ilości (przynajmniej na początku) i wprowadzać ostrożnie.

-Cytrusy

Cytrusy nie muszą, ale mogą uczulić dziecko. Zdarza się, że nie same owoce są przyczyną reakcji alergicznej, lecz środki konserwujące, którymi cytrusy zostały potraktowane. Z tego też względu przed podaniem tych owoców najlepiej sparzyć skórkę i podawać cytrusy w niewielkiej ilości. Na początku podajemy jeden rodzaj owocu, np. mandarynkę. Jeżeli nic się nie dzieje to po kilku dniach możemy spróbować włączyć do diety pomarańczę, grejpfruta itd.

-Kiszonki

W okresie jesienno- zimowym obok mrożonek kiszonki doskonale zastępują świeże warzywa. Kiszona kapusta, ogórki lub inne kiszone warzywa to nie tylko porcja witamin, ale też naturalny probiotyk - bakterie kwasu mlekowego. Powstały w czasie fermentacji kwas mlekowy oczyszcza organizm i wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed chorobami. Pożyteczne bakterie zabijają patogeny w jelitach i są w stanie przywrócić korzystny stan flory w jelitach, który jest jednym z podstawowych czynników dobrego zdrowia przewodu pokarmowego. Ważne, żeby zwłaszcza dla dzieci wybierać kiszonki bez dodatku substancji konserwujących. Kiszonki można podać dziecku w niewielkich ilościach w pierwszym roku życia. Nowe produkty zawsze wprowadza się w niewielkiej ilości. Najlepiej odczekać kilka dni, aby sprawdzić reakcje dziecka.

-Nasiona roślin strączkowych

Nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, soczewica, groch, fasola biała, czarna, czerwona, fasola mung, bób) zawierają substancje, które mogą powodować gazy i wzdęcia. Aby uniknąć tych nieprzyjemnych dolegliwości rośliny strączkowe przed ugotowaniem moczy się w zimnej wodzie (około 12 godzin). Po namoczeniu wodę odlewa się, zalewa nasiona świeżą wodą i gotuje. W czasie gotowania można dodać przyprawy ułatwiające trawienie (tymianek, majeranek, kminek, koper, cząber, świeży imbir). Wiele dzieci niechętnie spożywa strączki, dlatego warto je przemycać w kotletach, pasztetach lub zmiksować w zupie na puree.

-Suszone owoce (rodzynki, figi, morele, jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, jagody)

Przy zakupie suszonych owoców warto prześledzić skład i wybrać takie, które nie mają dodatku dwutlenku siarki i nie są kandyzowane. Ewentualnie przed podaniem wypłukać w ciepłej wodzie, co spowoduje częściowe usunięcie dwutlenku siarki. Przed podaniem dziecku rozdrobnić, aby uniknąć zadławienia.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Choroba wrzodowa

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.