banner

Mleko modyfikowane

Autor: Magdalena Uchman

Witam, trafiłam na stronę szukając informacji o danio (czy podawać niemowlęciu) i przeczytałam coś, czego nie bardzo rozumiem. Piszecie, żeby starać się w ogóle nie dawać dzieciątku przez pierwszy rok życia rzeczy bazujących na mleku krowim (pewnie w oparciu o nowy, abstrakcyjny schemat żywieniowy, który to był moją kolejną lekturą zaraz po Waszej stronie). Mleko modyfikowane jest przecież na mleku krowim właśnie, i wprowadzane czasem w pierwszym miesiącu życia, więc o co tu chodzi? Pozdrawiam, Lidia

Mleka modyfikowane to faktycznie mleko krowie. Jednak mleko krowie aby mogło stać się mlekiem modyfikowanym podlega licznym zmianom. Ogólnym celem przeprowadzanych zmian jest taka modyfikacja mleka krowiego, aby było ono jak najdokładniejszym odwzorowaniem składu mleka kobiecego (oczywiście prawdopodobnie nigdy nie uda się tak zmienić mleka krowiego, aby mogło być postawione na równi z mlekiem matki). Stopień zmian jakim poddaje się mleko krowie jest przede wszystkim uzależniony od rodzaju mleka. Obecnie wyróżnia się 3 rodzaje mleka modyfikowanego: mleko początkowe (do 4 miesiąca życia), mleko następne (powyżej 4 miesiąca życia) oraz mleko typu junior (może być podawane dzieciom po ukończeniu 12 miesięcy). Istnieje również oddzielna grupa mlek modyfikowanych, które przeznaczone są dla dzieci z alergią lub z dużym obciążeniem rodzinnym dotyczącym alergii.

Największym modyfikacjom podlega mleko początkowe, które służy dziecku jako pokarm w pierwszych miesiącach życia (do ukończenia 4 miesiąca życia). Najistotniejsza zmiana dotyczy zmniejszenia stężenia białka mleka krowiego do poziomu bezpiecznego i nieobciążającego nerek niemowlęcia. Modyfikacji podlega także stosunek białek serwatkowych do białek kazeinowych, tak aby wynosił on 60:40. Dodatkowo obniżana jest zawartość sodu, poprawiany jest stosunek wapnia do fosforu, który powinien wynosić 2:1. W mleku krowim modyfikuje się także skład tłuszczy. Przede wszystkim dodaje się w odpowiednich proporcjach długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które praktycznie nie występują w mleku krowim, a są charakterystyczne dla pokarmu naturalnego. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe są koniecznym składnikiem codziennej diety umożliwiającym prawidłowy rozwój mózgu, wzroku i układu odpornościowego. Modyfikacji podlegają również węglowodany występujące w mleku krowim. Polegają one na znacznym zwiększeniu zawartości laktozy do takich wartości, jakie są w mleku kobiecym. Mleka modyfikowane wzbogaca się także w wiele innych składników takich jak: prebiotyki, probiotyki, taurynę, nukleotydy, selen, żelazo, witamin itp.

Mleko krowie faktycznie nie jest zalecane jako główny napój mleczny w pierwszym roku życia. Zachęca się także do dalszego kontynuowania podawania dziecku mleka modyfikowanego. Według aktualnego schematu mleko krowie można już w niewielkich ilościach podawać w II półroczu pierwszego roku życia dziecka. Warunkiem jest podawanie mleka z jakimś dodatkiem np. w postaci deseru (budyń) czy kaszy, jego ilość nie może przekraczać 500ml.

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Przeczytaj także: Kaszka BoboVita Expert mleczna ryżowo – kukurydziana dla odporności


Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.