banner

Ocena jadłospisu 21 miesięcznego dziecka

Autor: Agnieszka Daria Kula

Proszę o ocenę jadłospisu 21 miesięcznego dziecka. Obawiam się czy otrzymuje wystarczającą ilość wapnia. Chciałam zaznaczyć, iż syn do 16 miesiąca był karmiony piersią i nigdy nie pił mleka modyfikowanego bez dodatków.
Obecnie jadłospis wygląda następująco: śniadanie 7.30- ok. 240 ml kaszki mleczno-ryżowej na mleku następnym na gęsto z 5 plasterkami banana; 2 śniadanie- ok. 10.00- ok 75 ml jogurtu naturalnego z dodatkiem owoców(maliny, jeżyny, jagody, porzeczki), obiad ok 13.00- 250 ml gęstej zupki jarzynowej (warzywa w różnych proporcjach: brokuły, kalafior, burak, okopowe, dynia, fasolka szparagowa, groszek itp.)z dodatkiem różnych rodzajów kaszy lub makaronem, masła oraz niewielkiej ilości mięsa (indyk, królik, czasem cielęcina, wieprzowina), w międzyczasie podjada jabłko, niewielką ilość macy lub chrupki kukurydziane- kilka sztuk!, 2 danie ok. 17.30- niewielka ilość tego co dorośli (tu zwykle otrzymuje większą ilość mięska), kolacja ok. 19.30- 240 ml kaszki mleczno-wielozbożowej na mleku następnym (bez cukru!)+ niewielką kanapkę z pastą jajeczną (co 2-3 dni), twarożkiem, rzadko serem żółtym z dodatkiem warzywka lub szczypiorku. Syn pije jedynie wodę. Z góry dziękuje za pomoc.

Witam Panią,

według mnie dieta jest prawidłowo zbilansowana pod względem zawartości wapnia. Moja ocena jest jednak powierzchowna, ponieważ nie podała Pani ilości poszczególnych produktów.

W jadłospisie znajdują się właściwe źródła wapnia: kaszki mleczne 413 mg , jogurt naturalny 170 mg, ser żółty ok. 800 mg, twarożki ok. 90 mg, jaja 47 mg.*

W jadłospisie znajdują się właściwe źródła roślinne tego składnika mineralnego: dynia- 66 mg, fasolka szparagowa 53 mg, brokuł- 48mg, groszek 40 mg, marchewka- 36 mg, burak-33 mg.* Z tym, że wapń najlepiej przyswaja się z produktów mlecznych. Oprócz tego wapń bardzo dobrze przyswaja się także z wody mineralnej. Małe dzieci powinny pić wody niskozmineralizowane, aby składniki mineralne zawarte w wodzie nie obciążały niedojrzałego jeszcze układu wydalniczego dziecka.

*Wartości podane w 100 g produktu.

Dzienne zapotrzebowanie na wapń dla dzieci w wieku 1-3 lata wynosi 500 mg.

Dieta dziecka po 1. roku życia powinna przypominać dietę osoby dorosłej, być lekkostrawna i urozmaicona. Dzieciom do 3. roku życia nie powinno podawać się produktów smażonych, ostro przyprawionych, ciężkostrawnych, wzdymających.
Produkty wykorzystywane w diecie małych dzieci powinny być świeże, jak najbardziej naturalne. Należy zrezygnować
z gotowych dań, wysoko przetworzonych, zawierających duże ilości soli, konserwantów i innych substancji dodatkowych.

Prawidłowo zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla prawidłowego rozwoju psychomotorycznego dziecka. Dobrze, żeby dziecko poznało smak wielu produktów i potraw, ponieważ w ten sposób wyrabia swoje preferencje smakowe.

Ograniczyłabym przekąski między posiłkami, dziecko powinno mieć czas zgłodnieć.

Posiłkom powinna zawsze towarzyszyć miła atmosfera, bez zbędnego pośpiechu.

I śniadanie: powinno zawierać produkty ze wszystkich poziomów piramidy żywienia, czyli:

• Produkt zbożowy – pieczywo pełnoziarniste, razowe, płatki owsiane, jęczmienne, kasza manna, jaglana, kukurydziana
• Dodatek tłuszczowy – oleje do surówki/sałatki, masło do pieczywa
• Warzywa i/lub owoce
• Produkt mleczny – mleko, ser twarogowy, serek wiejski, jogurt naturalny, kefir, maślankę, ser podpuszczkowy (żółty)
• Wędlina, jaja, ryby

II śniadanie- jest posiłkiem mniej sycącym, np. jogurt naturalny z owocami, świeże owoce, przeciery owocowo – warzywne, surówki, podawane same bądź z kaszkami, twarożek.

Obiad- może składać się z dwóch dań. Zupę należy przygotowywać na wywarach jarskich, ewentualnie na wywarze z mięsa. Nie powinno gotować się zup na kości, ponieważ do wywaru przechodzą wtedy alergizujące białka, metale ciężkie i hormony. Zupę można zabielać mlekiem lub jogurtem.
Drugie danie powinno zawierać białko zwierzęce, czyli chude gatunki mięsa, jaja lub ryby. Konieczny jest dodatek warzyw w postaci surówki i/lub jarzynki. Proszę nie zapominać, żeby surówki/jarzynki przygotowywać z dodatkiem oleju. Jako dodatek węglowodanowy stosować zamiennie: ziemniaki, kasze, ryż, makarony. Polecanymi technikami przyrządzania potraw jest gotowanie w wodzie lub na parze, duszenie bez obsmażania, pieczenie.

Podwieczorek może być daniem słodkim. Jest to jedyny posiłek w ciągu dnia, który nie musi być pełnowartościowy, np. świeże owoce, pieczone jabłko, budyń (przygotowany samodzielnie), koktajl mleczno-owocowy, przecier warzywno-owocowy.

Na kolację zaleca się podanie potraw gotowanych, składające się z produktów nieuwzględnionych dotąd w ciągu dnia. Małym dzieciom można podać także kaszkę na mleku.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Ilość wapnia dla 21 miesięcznego dziecka?

Zobacz:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl