banner

Czy mleko powinno się podawać dzieciom na śniadanie o tej porze roku?

Autor: Agnieszka Daria Kula

Mam pytanie czy w okresie zimy i jesieni dobrym rozwiązaniem jest mleko na śniadanie. Słyszałam różne opinie miedzy innymi, że mleko wychładza organizm itp. ale z drugiej strony nie chce aby córka otrzymywała za mało wapnia. Kiedy w takim razie powinnam podawać mleko. Pozdrawiam Ola

Według tradycyjnej medycyny chińskiej produkty można podzielić na 5 grup:

• produkty zimne, np. owoce cytrusowe (pomarańcza, cytryny, grejpfruty, limonka)
• produkty nawilżające, np. surowe warzywa korzeniowe (marchew, burak, pietruszka), kapusta, rzepa, kalafior, rzodkiew, większość surowych owoców krajowych, sałata, cykoria, pomidory, ogórki, fermentowane produkty mleczne (kefir, jogurt)
• produkty neutralne, np. większość zbóż, większość gotowanych warzyw, rośliny strączkowe (oprócz soi)
• produkty ciepłe, np. zioła (bazylia, tymianek, kolendra, majeranek, oregano, cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa), por, cebula
• produkty gorące, np. pieprz cayenne, chili, ostre curry, suszony imbir, pieprz naturalny, czosnek

Mleko zaliczane jest do grupy produktów neutralnych. Działanie produktów wychładzających można zniwelować łącząc je w posiłku z produktami rozgrzewającymi. Ponadto już podczas samego przeżuwania pokarmu wytwarza się ciepło. Produkty, które spożywamy na zimno, gdy dokładnie je przeżujemy, będę cieplejsze. Podobnie krojenie, rozcieranie, mielenie czy mieszanie, czyli wszelkie procesy w czasie których pokarm zostaje rozdrobniony na mniejsze cząstki, dostarczają organizmowi więcej ciepła.

Przyczyną wychłodzenia organizmu może być, np. spożywanie zbyt małej ilości produktów ogrzewających, brak aktywności fizycznej, nadmierne narażenie na wpływ chłodnego otoczenia. Żeby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, musi zachować prawidłową równowagę energetyczną. Z diety nie należy więc wykluczać produktów wychładzających czy rozgrzewających.

Proponuję zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę, wykorzystując produkty sezonowe i krajowe. Rozkładać dzienną porcję energii na 4-5 posiłków (śniadanie (25-30%), II śniadanie (5-10%), obiad (30-35%), podwieczorek (5-10%), kolacja (15-20%). Najlepiej unikać produktów przetworzonych, zawierają bowiem duże ilości konserwantów, barwników, emulgatorów, zagęszczaczy itp., pozbawione są zaś substancji odżywczych. Korzystne jest unikanie bardzo gorących i bardzo zimnych potraw, produktów z białej mąki, rafinowanych produktów zbożowych, cukru, słodyczy, fast-foodów. Czerwone mięso można jeść nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, zamiast niego spożywać ryby (także tłuste), chudy drób, rośliny strączkowe (fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca).

Eliminacja produktów mlecznych bez wyraźnej przyczyny może doprowadzić do niedoboru wapnia w diecie i rozwoju krzywicy, zmniejszenia szczytowej masy kostnej i w konsekwencji do rozwoju osteoporozy. Diety eliminacyjne mogą powodować niedobór składników. Proszę pamiętać, że eliminując z diety jakiś produkt zawsze należy go zastąpić innym o zbliżonej wartości odżywczej, najlepiej po konsultacji z dietetykiem.

mgr Agnieszka Daria Kula
Dietetyk

Przeczytaj także: Mleko krowie czy jest dozwolone w diecie niemowlaka?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl