Przepisy na zdrowe grillowane potrawy dla dzieci
Grillowane warzywa
Składniki:cukinia, pomidor, pół papryki, wybrane inne warzywa, oliwa z oliwek, zioła (świeże lub suszone): tymianek, rozmaryn, majeranek, itp.
Przygotowanie:
Warzywa bez obierania ze skóry pokrój w paski lub półtalarki. Oprósz szczyptą ziół, pieprzu, skrop oliwą i wyłóż na tacce do pieczenia lub zawiń w folię do pieczenia. Piecz około 10 minut.
Grillowany indyk w marynacie
Składniki: pierś z indyka bez skóry, oliwa z oliwek, zioła (jak wyżej, ewentualnie bazylia i oregano), miód pszczeli, szczypta soli i pieprzu.
Przygotowanie:
Oliwę wymieszaj z łyżeczką miody, ziołami, szczyptą soli i pieprzu. Mięso natrzyj marynatą i odłóż do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie wyłóż na tacce do grillowania lub zawiń w folię do pieczenia. Grilluj po 10 minut z każdej strony. Indyka można z powodzeniem zastąpić mięsem z kurczaka.
Chrupkie pieczywo z grilla
Składniki: ciabatta pszenna (lub inne pieczywo), oliwa z oliwek, świeże zioła, opcjonalnie ząbek czosnku.
Przygotowanie:
Pieczywo przekrój na połówki, skrop oliwą i opcjonalnie posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku. Posyp ziołami, grilluj na tacce kilka chwil z każdej strony. Nie pozwalaj, by pieczywo się zarumieniło, powinno jedynie stać się bardziej chrupkie – przyrumienienie produktu oznacza, że wytworzyły się niezdrowe związki w wyniku reakcji termicznej. A takich należy unikać szczególnie w diecie dzieci.
Bakłażan z grilla (idealny jako dodatek do chrupkiego pieczywa z przepisu powyżej!)
Składniki: bakłażan, oliwa z oliwek, tymianek, oregano, skórka z cytryny i/lub sok z cytryny, szczypta soli, miód pszczeli.
Przygotowanie:
Z oliwy, miodu, soku z cytryny i ziół przygotuj marynatę. Bakłażana bez obierania ze skóry pokrój w talarki, wyłóż w naczyniu i zalej marynatą. Odstaw na co najmniej 30 minut, następnie wyłóż na tacce do grillowania i grilluj 10 minut. Świetnie smakuje jako dodatek do pieczywa z powyższego przepisu.
Grillowane owoce w miodzie
Składniki: jabłko, gruszka, morele, brzoskwinie, ananas, opcjonalnie winogrona bezpestkowe, miód pszczeli (dowolny), opcjonalnie cynamon, płatki migdałowe itp.
Przygotowanie:
Owoce pokrój w plastry lub na połówki, wyłóż na tacce do pieczenia, posyp szczyptą cynamonu. Skrop miodem, grilluj około 10 minut aż owoce będą półmiękkie. Posyp wybranymi bakaliami.
Żaneta Michalak
Dietetyk
Przeczytaj także: Przepis na ryżowo-malinowe babeczki dla małych łasuchów