banner

Serek o smaku waniliowym

Autor: Justyna Trojaczek

Niestety ocena produktu jest już nieaktualna. Producent zmienił znacząco skład swojego produktu. W najbliższym czasie zamieścimy aktualną analizę.

Mój synek bardzo lubi serki waniliowe. Niestety coraz mniej serków dostępnych w sklepach nadaje się dla dziecka. Główne moje zarzuty to długi skład oraz duża liczba cukru. Jednym z nielicznych serków, które udało mi się znaleźć w hipermarkecie, który ma krótki skład dodatkowo jest bez barwników, zagęstników jest Serek waniliowy Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej GARWOLIN. Moim zdaniem produkt warty polecenia.

Nazwa produktu: Serek homogenizowany o smaku waniliowym marki Garwolin

Podstawowe informacje
Kategoria: serek
Producent: OSM Garwolin, Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska GARWOLIN.
Opakowanie: 200g
Z mleka pasteryzowanego. Zawartość tłuszczu nie mniej niż: 8%. Przechowywać w temperaturze 2-6 stopni Celsjusza

Skład:Twaróg odtłuszczony, śmietanka, wsad smakowy (cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, aromat).

Wartość odżywcza

Kcal
150 kcal/100g produktu

Białko
5.5 g/100g produktu

Węglowodany
14.0 g/100g produktu

Tłuszcz
8.0 g/100g produktu

Zalety

• Krótki skład, brak zagęstników, barwników itp.
• Dobry smak
• Fajna konsystencja
• Nadaje się do naleśników, deserów itp.

Wady

• Ma dużo węglowodanów i tłuszczu

Co na to ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk

Serki homogenizowane są jednymi z najchętniej spożywanych przez dzieci deserów mlecznych. Zawierają pełnowartościowe białko mleka oraz wapń. Niestety większość tego typu produktów dostępnych na rynku zawiera nadmiar cukru oraz dodatek różnego typu substancji zagęszczających i stabilizujących, które nadają serkowi pożądaną konsystencję. Wybierając serek dla dziecka należy kierować się właśnie tym, aby skład produktu posiadał jak najmniej pozycji. Istotne jest to, by nie zawierał sztucznych barwników, konserwantów, niepotrzebnych zagęszczaczy. Najlepszym i najzdrowszym dla dziecka rozwiązaniem jest jednak samodzielne przygotowanie twarożku w domu.

Serek OSM Garwolin ma stosunkowo wysoką zawartość tłuszczu, ale to właśnie sprawia, że ma on idealną konsystencję bez potrzeby dodawania do niego sztucznych zagęstników i stabilizatorów. Nie ma w nim również barwników i konserwantów. Zawartość cukru w tym produkcie w porównaniu do innych tego typu dostępnych na rynku nie jest bardzo wysoka (ale mogłaby być niższa). Zawiera sporo pełnowartościowego białka.

W składzie opisywanego serka zabrakło informacji jakiego pochodzenia jest syrop glukozowo-fruktozowy oraz jakiego rodzaju jest aromat.

Choć w schemacie żywienia twarożek można podawać niemowlętom od 11 miesiąca życia, zwykłe serki homogenizowane, takie jak waniliowy OSM Garwolin zalecam podawać jednak okazjonalnie dopiero dzieciom w wieku przedszkolnym.

Produkt niewskazany dla dzieci z alergią na białko mleka krowiego i nietolerancją laktozy. W diecie bezglutenowej dozwolony jeśli producent zadeklaruje, że składniki są wolne od zanieczyszczeń glutenem.

Generalna ocena w skali od 1 do 5

4,5

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:
Serek bieluch
Moje dziecko podjada masło? Czy czegoś mu brakuje?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl