banner

Ser topiony Serissimo do smarowania w kubeczkach - Maasdamer

Autor: Magdalena Uchman

Witam serdecznie:)Proszę o analizę serka na kanapkę. Sprzeczam się ze znajomą która podaje takowy, swojemu troszkę ponad rocznemu dziecku(!) a ja oczywiście odradzam, uważam że dzieci nie powinny jeść tego typu produktów, do tego tak malutkie. Będę wdzięczna. Pozdrawiam Ewelina

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Ser topiony Serissimo do smarowania w kubeczkach - Maasdamer
Kategoria: serki topione
Producent: Hochland
Opakowanie: 150g
Skład: Woda, ser Maasdamer, odtłuszczone mleko w proszku, ser, białka mleka, sól, beta- karoten, kwas cytrynowy, difosforany, polifosforany, fosforany sodu

Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 253kcal/100g produktu
Białko: 10g/100g produktu
Węglowodany: 6 g/100g produktu
Tłuszcz: 21 g/100g produktu

Zalety:

- dobry smak
- łatwy do rozsmarowania
- poręczne opakowanie łatwe do wielokrotnego otwierania i zamykania

Wady:

- duża wartość energetyczna
- duża zawartość tłuszczu
- niska zawartość składników odżywczych

Co na to ekspert?
mgr Magdalena Uchman, Dietetyk

Ser topiony Maasdamer firmy Hochland w niewielkim stopniu różni się od pozostałych serków topionych dostępnych na naszym rynku. Po pierwsze głównym składnikiem serka topionego jest woda. Wody w serku jest najwięcej pod względem ilościowym. Więcej nawet niż samego sera. Z podanego składu niestety nie możemy dowiedzieć jaka jest dokładna zawartość sera w serku topionym. Zresztą rzadko który producent umieszcza procentową zawartość sera, ponieważ z pewnością moglibyśmy się rozczarować tymi danymi. Serek Serissimo do smarowania w kubeczkach o tyle jest lepszy od innych, że na drugim miejscu w składzie możemy odnaleźć ser (w innych serkach często jest to masło czy tłuszcz roślinny).

Serek ten zawiera też sporo sztucznych dodatków do żywności tak zwanych „E”. Są to głównie emulgatory i regulatory kwasowości. Niestety nawet kolor serka zawdzięczamy dodatkowi β-karotenu, a nie serowi, który został wykorzystany do produkcji. I tu znowu nasuwa się pytanie ile jest faktycznie tego sera w tym produkcie skoro trzeba go dobarwiać, żeby przypominał kolorem ser. Białka mleka, które są wymienione w składzie sera są wykorzystywane w procesie produkcji jako naturalny emulgator ułatwiający powstawanie sera topionego.

Difosforany, polifosforany, fosforany sodu to tak zwane topniki, które wykorzystywane są w procesie produkcji serów topionych. Bez nich nie było by takich produktów. Jednak i to ma swoje wady. Duża ilość fosforanów znacząco pogarsza wchłanianie wapnia czy magnezu. Poza tym fosforany mają również negatywny wpływ na nasz szkielet, ponieważ ich nadmierne spożywanie może zwiększać ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Kolejną rzeczą jest wartość energetyczna sera topionego Maasdamer firmy Hochland. Serki topione ogólnie nie należą do niskokalorycznych produktów, ponieważ zawierają duże ilości tłuszczu. W przypadku analizowanego produktu 100g serka dostarczy nam około 250 kcal. Dużo, zwłaszcza jeśli taki serek zamierzamy podać dziecku. Niestety niektórzy rodzice podają takie serki dzieciom, nawet tym najmniejszym, które dopiero co skończyły roczek, ponieważ chętnie je jedzą ze względu na smak. W 100g serka topionego Maasdamer znajdziemy ponad 20g tłuszczu. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a poza tym im większa zwartość tłuszczu tym bardziej kremowa konsystencja, aksamitny smak i doskonała smarowność. Jednak tłuszcze zawarte w serkach topionych nie wywierają korzystnego działania na nasz organizm ponieważ przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe nasycone, których powinniśmy spożywać jak najmniej.
Jedynymi zaletami jakie mają serki topione to na pewno dobry, intensywny smak, różnorodność smaków, czy łatwość rozsmarowania go na kanapce.

Serki topione zdecydowanie nie są dobrym wyborem żywieniowym ani dla dorosłych ani dla dzieci. Nie są to wartościowe produkty spożywcze i nie powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie. Spożywać je można sporadycznie, a najlepiej ich unikać. Dzieci w ogóle nie powinny spożywać tego typu produktów. Zamiast serów topionych znacznie lepszym wyborem żywieniowym są sery żółte w klasycznej postaci. Zawierają one również duże ilości tłuszczu, dlatego powinno się je spożywać umiarkowanie jednak są to produkty naturalne, które dostarczają nam białka oraz i są źródłem min. wapnia.

Generalna ocena w skali 1-5:
2

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk


Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także: Chrupki z ekologicznych zbóż BIO firmy HiPP

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl