banner

Paluszki rybne FROSTA

Autor: Agnieszka Daria Kula

Serdecznie prosiłabym o przeanalizowanie składu produktu - Złote paluszki rybne - firmy Frosta. Moja dwuletnia córka za nimi przepada i nie wiem, jak często mogę je jej podawać. Będę wdzięczna za poradę.

Nazwa produktu:
Złote paluszki rybne firmy Frosta

Podstawowe informacje:
Kategoria: paluszki rybne
Producent: FROSTA

Opakowanie: 300 g
Złote paluszki rybne FROSTA są wytwarzane w 100% z całego fileta. Stanowią także źródło protein i fosforu, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci. 5 paluszków pokrywa ponad 1/4 dziennego zapotrzebowania na fosfor!
Złota i chrupiąca panierka sprawia, że są uwielbiane zarówno przez najmłodszych jak i dorosłych.

Skład:
filety z ryb białych (57%, mintaj, morszczuk), panier sypki (mąka pszenna, woda, drożdże, przyprawy: papryka, kurkuma, sól), olej roślinny, mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, woda, sol. średnia zawartość fosforu w 100 g produktu to 150 mg (18,75% dziennego zapotrzebowania spożycia).

Wartość odżywcza:

Kcal
178 kcal/100g produktu

Cukry
2.40 g/100g produktu

Tłuszcz
5.70 g/100g produktu

Kwasy tłuszczowe nasycone
0.50 g/100g produktu

Sód
0.37 g/100g produktu

Białko
11.60 g/100g produktu

Węglowodany
20.0 g/100g produktu

Błonnik
1.30 g/100g produktu

Zalety:
- Ładne opakowanie
- Bardzo dobry smak

Wady:
- W panierce
- zawierają w swoim składzie jedynie 57% mięsa

Co na to ekspert?
mgr Agnieszka Daria Kula, dietetyk

Paluszki rybne Frosta zawierają w swoim składzie jedynie 57% mięsa. Resztę stanowi w zasadzie panierka, czyli mąka z dodatkiem przypraw i tłuszczu. Wszystkie potrawy w panierce, a więc i paluszki rybne znacznie nasiąkają tłuszczem. Można je więc podawać dziecku sporadycznie. Zdecydowanie zdrowszym wyborem jest przygotowanie dziecku ryby samodzielnie: gotowanej, pieczonej w ziołach czy duszonej w warzywach.

Plusem jest, że producent umieścił na opakowaniu informację, jakie gatunki ryb wchodzą w skład paluszków. Producent deklaruje również, że paluszki rybne FROSTA są wytwarzane w 100% z całego fileta. To kolejny plus. Jeżeli już decydujemy się, aby podać dziecku takie przetwory należy wybierać te, w których po przepołowieniu paluszka widać wyraźnie kawałki ryby. Nie powinno się kupować zaś tych, gdzie jest ona zmielona razem z bułką.

Ryby są ważne w jadłospisie dziecka, ze względu na obecność w nich kwasów omega-3, a także jodu. Paluszki rybne zawierają jednak tylko śladowe ilości cennych kwasów omega-3.

Najzdrowsze są ryby niehodowlane, ponieważ zawierają najwięcej kwasów omega 3, a także witamin A i D. Ważne jest urozmaicenie, należy więc podawać dzieciom różne gatunki ryb z dobrych źródeł. Spośród ryb najlepiej wybierać:

• łososia, ale świeżego lub z puszki. Te pakowane w folie, o dłuższym terminie przydatności do spożycia mają duży dodatek konserwantów
• makrela - ale nie wędzona, gdyż takich produktów należy unikać w diecie dzieci
• małże, krewetki
• sardynki w puszce
• dorsz, flądra, sola, sandacz, węgorz, okoń

Nie powinno się spożywać takich ryb jak panga czy tilapia, ponieważ są to w większości ryby hodowlane karmione paszami różnego pochodzenia.

Generalna ocena w skali od 1 do 5:
2

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:
Powidła śliwkowe węgierkowe marki Łowicz

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl