banner

Cukier żelujący 3 w 1

Autor: Magdalena Uchman

Witam, czy domowe konfitury zrobione na bazie owoców i cukru żelującego będą odpowiednie dla rocznego dziecka?
Pozdrawiam Kasia

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Cukier żelujący 3:1
Kategoria: Środek żelujący w proszku do szybkiego przygotowania konfitur niskosłodzonych.
Producent: Dr . Oetker
Opakowanie: 350g
Skład: cukier, substancja żelująca: pektyna amidowana, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja konserwująca: kwas sorbowy.

Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 394 kcal/100g produktu
Węglowodany: 96,7g/100g
w tym cukry: 96,7g/100g

Zalety:

- ułatwia robienie domowych przetworów owocowych
- umożliwia dodanie mniejszej ilości cukru do przetworów

Wady:

- zawiera konserwanty

Co na to Ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk

Cukier żelujący firmy Dr. Oetker to zwykły cukier, który został wzbogacony dodatkiem substancji zagęszczającej - pektyny. Według producentów środki żelujące mają same plusy. Firma Dr. Oetker chwali się na swojej stronie również tym, że przetwory przygotowane z tym cukrem nie pleśnieją. Wynika to z dodatku środków konserwujących jakim w przypadku omawianego produktu jest kwas sorbowy. Dodatek konserwantów sprawia, że domowej roboty dżemy zrobione w oparciu o ten produkt nie są w pełni naturalne. Cukier żelujący 3:1 umożliwia robienie niskokalorycznych dżemów. Dodatek środków konserwujących daje możliwość znacznego zmniejszenia ilości cukru w stosunku do tradycyjnego cukru żelującego typu 1:1. Poza tym produkt ten zawiera inne dodatki jak regulatory kwasowości. Decydując się na samodzielne robienie przetworów owocowych raczej chcemy uniknąć wszelkich dodatkowych substancji, zwłaszcza, że przetwory mają jadać dzieci.

Ciężko jest również jednoznacznie ocenić czy dżemy przygotowane z wykorzystaniem tego typu produktów są dobre czy złe. Z jednej strony niekoniecznie są dobre, bo zawierają konserwanty i nie tylko. Poza tym pektyna amidowana jest otrzymywana w sposób przemysłowy. Otrzymywana jest przez demetylację pektyn. Z drugiej strony cukry żelujące umożliwiają znaczące skrócenie obróbki termicznej owoców co wpływa na ograniczenie rozpadu witamin zawartych w owocach. Przetwory owocowe, które powstały z dodatkiem tego typu produktów zachowują piękną barwę owoców oraz całe owoce. Przetwory owocowe robione tradycyjnymi metodami, czyli kilkukrotnie smażone lub po co najmniej kilkugodzinnym podgrzewaniu zapewniają z jednej strony brak konserwantów, jednak z drugiej długie podgrzewanie owoców gwarantuje rozpad witamin.

Jeśli spojrzymy na to z jeszcze innej strony to dżemy przygotowane z dodatkiem substancji żelujących są z pewnością znacznie lepsze niż kupne dżemy. Lepsze ponieważ mamy pewność co do jakości owoców, ich pochodzenia oraz tego że w dżemie znajdziemy całe owoce, a nie jak to często bywa w kupnych dżemach ślady owoców.

Oczywiście zachęcam do samodzielnego robienia przetworów owocowych. Jednak do tego celu znacznie lepszym wyborem jest właśnie cukier żelujący 1:1, nie zawiera on wtedy środków konserwujących.

Należy pamiętać, że dżemy są słodkimi produktami zawierającymi duże ilości cukru pochodzącego z owoców oraz cukru dodanego podczas ich produkcji. Dlatego powinny one gościć w diecie dzieci sporadycznie.

Generalna ocena w skali od 1 do 5
2+

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Przeczytaj także: Kubuś Play

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl