banner

Analiza serka śmietankowego

Autor: Magdalena Uchman

Witam serdecznie:)
Czy mogłabym prosić o analizę poszczególnych produktów. Jest to 5 różnych serków na kanapkę. Sprzeczam się ze znajomą która podaje takowe, swojemu troszkę ponad rocznemu dziecku(!) a ja oczywiście odradzam, uważam że dzieci nie powinny jeść tego typu produktów, do tego tak malutkie. Będę wdzięczna. Byłoby super gdyby dało się zrobić analizę każdego z nich:)Pozdrawiam Ewelina

Podstawowe informacje o produkcie:
Nazwa produktu: Śmietankowy. Ser topiony kremowy śmietankowy (w bloczkach)
Kategoria: Sery topione
Producent: Hochland
Opakowanie: 100g

Skład: woda, ser, masło, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, sole emulgujące: E450, E452, E339, regulatory kwasowości: E331 i kwas cytrynowy, sól. Nie zawiera konserwantów.

Wartość odżywcza:
Wartość energetyczna: 241 kcal/100g produktu
Białko: 11 g/100g produktu
Węglowodany: 6 g/100g produktu
Tłuszcz: 19 g/100g produktu

Zalety:

- dobry smak
- dobra smarowność
- brak konserwantów

Wady:

- produkt wysokokaloryczny
- duża zawartość tłuszczu
- zawiera liczne substancje dodatkowe
- niska zawartość składników odżywczych

Co na to ekspert?
mgr Magdalena Uchman, dietetyk

Mogłoby się wydawać, że podstawowym składnikiem serów topionych powinien być głównie ser. Niestety na pierwszym miejscu wymienionym w składzie jest woda. Co prawda na drugim miejscu wymieniono ser, jednak rzadko który producent umieszcza procentową zawartość sera. Poza tym sery topione są robione najczęściej z kilku różnych gatunków, oczywiście bez podania gatunków tych serów. Innymi składnikami serka topionego firmy Hochland są masło, mleko w proszku, sól. Serki topione zawierają też sporo sztucznych dodatków do żywności tak zwanych „E”. W przypadku sera topionego śmietankowego firmy Hochland są to głównie emulgatory i regulatory kwasowości. Zawartość substancji dodatkowych wynika z faktu, że do produkcji serów używa się topników. Ich użycie jest podstawowym warunkiem umożliwiającym wytworzenie homogennej masy ze składników przeznaczonych do produkcji danego serka. Jak wygląda skład topników można bez problemu znaleźć w Internecie. W przypadku analizowanego sera topionego firmy Hochland są to difosforany i polifosforany sodu i potasu (E 450 i E 452) oraz foforan sodu (E 339). Każdy ser topiony będzie zawierał topnik, ponieważ jego brak powoduje rozwarstwienie się masy serowej na część wodno-białkową i tłuszczową. Podstawowym działaniem topników jest usunięcie wapnia, co powoduje że powstaje rozpuszczalny parakazeinian sodu i ser staje się płynny.

Białka mleka, które są wymienione w składzie sera są wykorzystywane w procesie produkcji jako naturalny emulgator ułatwiający powstawanie sera topionego.

Serki topione z założenia nie należą do niskokalorycznych produktów, a to za sprawą tłuszczu, który w przypadku serka firmy Hochland stanowi niemal 20% zawartości produktu. Jednak, jako że tłuszcz jest nośnikiem smaku, a poza tym im większa zwartość tłuszczu tym bardziej kremowa konsystencja, aksamitny smak i doskonała smarowność. Jednak tłuszcze zawarte w serkach topionych nie wywierają korzystnego działania na nasz organizm ponieważ przede wszystkim są to kwasy tłuszczowe nasycone, których powinniśmy spożywać jak najmniej.

Zaletami, które są dla konsumentów kuszące, a które posiada serek topiony Hochland jest na pewno dobry, intensywny smak, możliwość stosowania go zamiast masła, czy dobra smarowność (jednak wiadomo z czego ona wynika). Zalety te są również atrakcyjne dla małych dzieci, a doskonały smak serków sprawia że dzieci chętnie je jedzą.
Jednak serki topione nie są dobrym wyborem żywieniowym ani dla dorosłych ani dla dzieci. Zawierają duże ilości tłuszczów nasyconych, sztuczne dodatki, a znikomą ilość składników odżywczych jak składniki mineralne i witaminy. W związku z tym nie są to wartościowe produkty spożywcze i nie powinny pojawiać się w codziennym jadłospisie malucha. Jeśli dziecko lubi takie serki oczywiście można je dziecku podać, jednak powinno to być sporadycznie.

Zamiast serów topionych znacznie lepszym wyborem żywieniowym są sery twarogowe czy sery żółte. Zawierają pewne ilości tłuszczu jednak są to ilości znacznie mniejsze, a poza tym są między innymi źródłem cennego składnika mineralnego dla rosnących dzieci jakim jest wapń.

Generalna ocena w skali 1-5:
2

mgr Magdalena Uchman
Dietetyk

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także: Actimel

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl