banner

Actimel

Autor: Alicja Hojda

Witam, moi synowie w wieku 6,5 i 3,5 lat codziennie piją po jednym actimelu. Jednak po przeczytaniu tej informacji: "Aspekty, które trzeba mieć na względzie spożywając Actimel. Actimel dostarcza organizmowi bakterię zwaną L-casei. Ta substancja jest wytwarzana w naturalny sposób przez 98% organizmów, lecz kiedy dostarcza się jej dodatkowo przez dłuższy czas, organizm przestaje ją produkować i stopniowo „zapomina”, co musi robić i jak robić, przede wszystkim u osobników poniżej 14 lat. W rzeczywistości (actimel) pojawił się jako lek dla tych niewielu ludzi, którzy nie wytwarzają tej bakterii, ale ilość tych osób okazała się tak niewielka, że lek ten okazał się nieopłacalny. By go zrobić opłacalnym sprzedano jego patent firmom Żywnościowym. Departament Zdrowia zobowiązał Actimel (firmę produkującą) do zaznaczenia w swoich reklamach, że produktu tego nie należy spożywać przez dłuższe okresy i firma ta dopełniła tego obowiązku, ale w formie tak zakamuflowanej, że żaden z konsumentów nie zauważy tego ostrzeżenia. (W każdym kraju wykorzystuje się inne kruczki językowe… – przypis tłumacza). Jeśli któraś matka zdecyduje się na uzupełnienie diety żywnościowej swojego dziecka Actimelem, nie zauważy żadnego ostrzeżenia o niestosowności jego użycia i nie dowie się, że może powodować poważną krzywdę w przyszłości, spowodowaną manipulacjami reklamowymi, aby powiększyć zyski producentów." źródło: prawdaxlxpl.wordpress.com/2009/10/24/actimel/ - zacząłem mieć wątpliwości, czy dobrze robię. Proszę o rozwianie moich wątpliwości. Z góry dziękuję.

Nazwa produktu: Actimel truskawkowy. Mleko fermentowane z L. casei Danone oraz witaminami B6 i D.
Podstawowe informacje:
Kategoria: mleko i przetwory mleczne
Producent: Danone Sp. z o.o.
Opakowanie: 100 g
Skład: mleko częściowo odtłuszczone, mleko odtłuszczone rekonstytuowane, cukier lub syrop cukrowy, truskawki 2,1%, glukoza, aromat naturalny, koncentrat marchwi i czarnej porzeczki, , bakterie jogurtowe i Lactobacillus casei Danone (DN – 114 001), witamina B6, witamina D.

Wartość odżywcza 100 g produktu (1 porcja):
Energia: 75 kcal/100g produktu
Białko: 2,7 g /100g produktu
Węglowodany: 11,8 g /100g produktu
w tym cukry: 11,6 g /100g produktu
Tłuszcz: 1,5 g /100g produktu
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,0 g /100g produktu
Błonnik: 0 g /100g produktu
Sód: 0,04 g /100g produktu
Witamina B6: 0,21 mg /100g produktu
Witamina D: 0,75 µg /100g produktu

Zalety:

-ładne opakowanie
-dobry smak

Wady:

-duża ilość cukru
-mała ilość owoców

Co na to Ekspert?
mgr Alicja Hojda, dietetyk portalu www.przepisy-dla-dzieci.pl

Fermentowane napoje mleczne są istotnym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, a przede wszystkim probiotyków w diecie dlatego nie powinno ich brakować w jadłospisie dziecka. Najlepiej jeśli są to produkty naturalne, niesłodzone: jogurt, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, mleko acidofilne. Źródłem probiotyków są też kwaszona kapusta i kwaszone ogórki.

Bakterie probiotyczne to naturalnie występujące w jelitach mikroorganizmy, które korzystnie wpływają na stan zdrowia człowieka. Ogólnie mają szereg działań pozytywnych, m.in.: ułatwiają proces trawienia i przyswajanie witamin i minerałów, zwiększają oporność fizjologicznej mikroflory bakteryjnej na działanie antybiotyków, łagodzą odczyny zapalne wywołane przez bakterie, grzyby (np. Candida) i wirusy (np. biegunki wywołane przez rotawirusy), osłabiają reakcje alergiczne, wzmagają antybakteryjne, antygrzybicze i antywirusowe reakcje odpornościowe. Zaliczamy do nich w szczególności pałeczki kwasu mlekowego: bakterie z rodzaju Lactobacillus, Bifidobacterium i Streptococcus. Są one na skalę przemysłową wykorzystywane do produkcji przetworów mlecznych. Lactobacillus i Bifidobacterium stanowią znaczną część normalnej mikroflory jelitowej u człowieka.

Gatunek Lactobacillus casei ma zdolność hamowania rozwoju groźnych dla człowieka bakterii chorobotwórczych. Oprócz przewodu pokarmowego człowieka powszechnie występuje w mleku, dojrzewających serach, kwaszonej kapuście, kulturach piekarniczych. L. casei posiada wiele szczepów, które nieco różnią się właściwościami.

Firma Danone wykupiła na własność szczep Lactobacillus casei DN-114 001 (L. casei Danone), który stosowany jest do produkcji napojów Actimel. W badaniach wykazano, że szczep ten ma właściwości zwiększające odporność na choroby infekcyjne u dzieci przy stosowaniu 200 ml napoju codziennie przez 3 miesiące.

Pozytywny efekt stosowania dodatkowych probiotyków widoczny będzie jedynie u osób z zaburzeniami w składzie mikroflory jelitowej, np. w trakcie i po antybiotykoterapii lub przy zakażeniach przewodu pokarmowego.

Oprócz L. casei Danone Actimel zawiera również probiotyczne bakterie jogurtowe: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.

Produkt jest słodzony. Zawartość cukru jest stosunkowo mniejsza niż w innych owocowych napojach mlecznych, ale i tak ilość ta odpowiada dwóm łyżeczkom w tak niewielkiej porcji, co przyzwyczaja dzieci do słodkiego smaku.

Actimel truskawkowy nie zawiera konserwantów, sztucznych barwników i sztucznych aromatów. Producent na opakowaniu deklaruje brak dodatku barwników w ogóle, ale w składzie mamy przecież koncentrat marchwi i czarnej porzeczki, które dodawane są w celu nie innym jak zabarwienie mleka. Mleko rekonstytuowane w składzie oznacza, że napój zrobiony jest częściowo z mleka w proszku.

Actimel jest wzbogacony w witaminy B6 i D. Ich zawartość w produkcie jest kilkukrotnie wyższa niż w naturalnych, niewzbogacanych napojach mlecznych.

Napoje Actimel nie mogą stanowić jedynej porcji mleka w ciągu dnia, gdyż zalecana ilość (200 ml) nie zapewnia odpowiedniej podaży wapnia w diecie dziecka.

Producent nie deklaruje żadnych ograniczeń czasowych w stosowaniu napojów Actimel.

Produkt nadaje się dla dzieci od 3. roku życia. Niedozwolony przy alergii na białka mleka krowiego, ostrożnie należy stosować w przypadku nietolerancji laktozy. Nadaje się dla osób na diecie bezglutenowej.

Generalna ocena w skali 1-5:
3,5

mgr Alicja Hojda
Dietetyk

Zapraszamy wszystkie Mamy do nadsyłania nazw produktów, które warto wziąć pod lupę. Zanalizujemy zarówno te sprawdzone, jak i niesprawdzone w kuchni, przedstawimy ich wartość odżywczą, zastosowanie i rekomendację dietetyczną.

Przeczytaj także:
Satino kanapka- biszkopt z nadzieniem mlecznym
Sok Vega Prowansalskie Pola czy jest dobry dla dzieci?

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl