banner

Dieta bezglutenowa - pytania i odpowiedzi

Autor: Marzena Gontarz

Jest to dieta, w której zabronione jest spożywanie wyrobów zawierających pszenicę (także jej dziką odmianę - orkisz), pszenżyto, żyto, jęczmień i owies.

Mam pytanie. Bardzo lubię kiszone warzywa, bigos, smażone potrawy. Niestety, jestem chora na celiakię, czy mimo choroby mogę spożywać takie potrawy? Jestem także ciekawa czy mogę spożywać budyń? Z góry dziękuję za odpowiedź. Jola

Oczywiście, może Pani spożywać takie potrawy, jednak z pewnymi wyjątkami. Można spożywać kiszone ogórki i kapustę, np. w postaci surówek czy zup (bez dodatku mąki). Natomiast nie może Pani spożywać kwasu buraczanego, do przygotowania którego oprócz buraków dodaje się skórkę razowca, i żuru - przygotowanego m.in. z mąki żytniej i skórki razowego chleba, ani zup z nich przygotowanych: barszczu i żurku.

Jeśli zaś chodzi o bigos i smażone potrawy, to nie ma takich przeciwwskazań w diecie celiakalnej. Jest warunek, aby potrawy zostały przygotowane w warunkach domowych i nie dodano do nich glutenu (np. panierka, tarta bułka). Osoby chore leczone dietą bezglutenową nie zgłaszają dolegliwości po spożyciu wyżej wymienionych potraw. Jedynie w początkowej fazie leczenia, po stwierdzeniu zaniku kosmków można czasowo ograniczyć ich spożycie. W tym czasie po spożyciu tzw. ciężko strawnych potraw, mogą wystąpić dolegliwości wynikające z upośledzenia czynności wydzielniczej trzustki i odpływu żółci i przez to gorszego trawienia. Te zaburzenia są przejściowe i ustępują wraz z odrostem kosmków i normalizacją wydzielania enterohormonów (hormonów wpływających m.in. na pracę przewodu pokarmowego).

Budyń może Pani spożywać, ponieważ jest to produkt naturalnie bezglutenowy.

Lekarz pozwolił mojemu dziecku choremu na celiakię na spożywanie potraw z gryki, a po nich czuje się źle. Czy gryka jest bezpieczna w celiakii? Pozdrawiam, Natalia

Gryka jest bezpieczna. Nie należy ona do rodziny traw, tak jak zboża. Nie zawiera w ziarnie toksycznego w celiakii glutenu. Natomiast, niektóre osoby, nie tylko chore na celiakię, mogą reagować alergicznie na obecne w okrywie ziarna gryki pewne światłoczułe substancje. Poza tym kasza gryczana mogła ulec zanieczyszczeniu zbożami samosiejki w trakcie hodowli czy przygotowywania.

mgr inż. Marzena Gontarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Uczulenie na pszenicę

Zobacz także:

Kategorie

Sklep przepisy-dla-dzieci.pl