banner

Owocowe abecadło (część II)

Autor: Marzena Orłowska

Owocowy zawrót głowy

Owoce są zdrowe i smaczne, a dieta bogata w owoce i warzywa chroni przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak nowotwory czy cukrzyca. Stanowią one niezastąpione źródło witamin, składników mineralnych i błonnika. Jak przekonują lekarze, spożywanie pięć razy dziennie warzyw i owoców w połączeniu ze zdrowym trybem życia chroni przed rakiem.

Jakie obecnie owoce są dostępne?

1. Czerwona porzeczka – ze względu na niską kaloryczność jest ceniona przez dietetyków. 100g czerwonej porzeczki dostarcza 35 kcal. Zawiera ona dużą liczbę twardych pestek, dlatego jest polecana dla osób cierpiących na zaparcia. Owoce te zaleca się dla osób na diecie, ponieważ dostarczają cennych witamin i składników mineralnych. Poza tym szybko dają uczucie sytości. Czerwona porzeczka wzmacnia układ immunologiczny, poprawia przemianę materii, działa przeciwnowotworowo, uspokaja, zapobiega miażdżycy, działa moczopędnie i napotnie, dodaje energii i zwiększa witalność, oczyszcza organizm, obniża poziom cholesterolu. Garść czerwonej porzeczki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Owoce te mają właściwości żelujące, dlatego nadają się do dżemów i galaretek. Można je również zastosować do kompotów, ciast, sosów do lodów, sosów do mięs.

2. Grejpfrut – może osiągać rozmiary nawet do pół kilograma. Składa się głównie z wody, dlatego zawiera jedynie 26 kcal w 100g. W Polsce można spotkać następujące odmiany grejpfruta:

• Żółtą: owoce te mają kwaśny smak i są bardzo soczyste,
• Czerwoną: ma gorzki smak i soczysty miąższ,
• Zieloną: ma najsłodszy smak, ale jego miąższ nie jest tak soczysty jak innych odmian.

Grejpfrut działa przeczyszczająco, przeciwmiażdżycowo, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wspiera układ immunologiczny, zapobiega powstawaniu nowotworów, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga perystaltykę jelit, pobudza apetyt. Grejpfrut chroni tętnice przed uszkodzeniami. Wystarczy zjeść dwa grejpfruty dziennie, by zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL. Owoc ten jest polecany dla osób odchudzających się, ponieważ wspomaga oczyszczanie organizmu, przyspiesza przemianę materii, ułatwia trawienie pokarmów, ma niski indeks glikemiczny. Grejpfrut nadaje się do sorbetów, sałatek owocowych, soków i deserów. Szklanka soku z grejpfruta zaspokaja dzienne zapotrzebowanie organizmu na witaminę C. By wykorzystać wszystkie właściwości owocu należy zjadać go w całości.

3. Jeżyna – oprócz walorów smakowych posiada właściwości lecznicze. 100g jeżyn dostarcza 60 kcal. Owoce te wzmacniają naczynia krwionośne, poprawiają pracę układu immunologicznego, spowalniają proces starzenia, wspomagają trawienie, poprawiają wzrok, działają uspokajająco, łagodzą stres, zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwór, w syropach działają wykrztuśne. Można je serwować jako dodatek do ciast, naleśników, lodów, soków, dżemów, konfitur, jako składnik herbatek owocowych. Jeżyny są delikatnymi owocami i nie mogą być przechowywane przez dłuższy czas.

4. Morela – to krewna brzoskwini. Świeże owoce zawierają 40 kcal w 100g, a suszone aż 264 kcal. Morele szczególnie chronią przed nowotworami wywołanymi paleniem papierosów, wzmacniają błony śluzowe, nadają piękny wygląd włosom i skórze, poprawiają koncentrację, usprawniają układ immunologiczny, zapobiegają osteoporozie, są krwiotwórcze, poprawiają perystaltykę jelit. Zaleca się spożywanie trzech moreli dziennie. Kobiety w ciąży i osoby cierpiące na biegunki nie powinny ich spożywać w nadmiarze. Można z nich przygotować konfitury, kompot, nadzienie do pierogów i knedli, sosy do mięs. Miąższ moreli jest słodki i soczysty, ale owoce te bardzo szybko się psują, dlatego nie nadają się do długiego przechowywania.

Owoce najlepiej jeść na surowo, dobrze jest wybierać te kwaśne i ciemne, ponieważ są zdrowsze. Różna wielkość owoców i plamki to cechy świadczące o pochodzeniu z naturalnej uprawy bez stosowania nawozów sztucznych i środków ochrony roślin. Wybieraj owoce dość twarde, nieuszkodzone, ciężkie, w naturalnym ich kolorze, bez oznak nadpsucia i pleśni.

Marzena Orłowska
Mama 2-latka

Przeczytaj także: Owocowe abecadło (część I)

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.