banner

Jesienne pomarańczowe warzywa i ich moc

Autor: Natalia Gregorowicz

Co takiego mają w sobie pomarańczowe warzywa, że warto je jeść?

Dynia

Jej największy atut to duża zawartość beta-karotenu , który jako silny przeciwutleniacz zwalcza wolne rodniki, wspiera układ odpornościowy i spowalnia starzenie się organizmu. Zawiera również spore ilości witaminy E, która wraz z beta-karotenem chroni organizm nie tylko przed starzeniem, ale także przed chorobami takimi jak: miażdżyca czy nowotwory. Dynia obfituje jeszcze w fosfor, który bierze udział w procesie mineralizacji kości, ponieważ jest niezbędny do wchłaniania wapnia. Dodatkowo to jesienne warzywo zawiera magnez, witaminę C oraz witaminy z grupy B, a także błonnik tolerowany nawet przez bardzo wrażliwy układ trawienny.

Marchew

Bogactwem marchwi jest również beta-karoten i karotenoidy. Prócz wartości podobnych do dyni, czyli witaminy C oraz błonnika, zawiera także tzw. czynniki bifidum. Te substancje siarkowe wpływają na wzrost i rozwój „dobrych” bakterii Bifidobacterium bifidum, tym samym odgrywają ważną rolę w utrzymaniu właściwego odczynu środowiska jelit, zapobiegają infekcjom przewodu pokarmowego, szczególnie u dzieci.

Nie zapomnij o tym ,że najlepiej warzywa i owoce spożywać, gdy jest na nie sezon. Wtedy mają najwięcej wartości odżywczych. Dlatego też, ponieważ stragany obfitują teraz w marchwie i dynie, warto pomyśleć nad smakołykami z nimi w roli głównej.

Oto moje propozycje:

1. Gulasz z dynią

Składniki:

• mięso chude wołowe lub cielęcina 10-15 dag
• kasza np. gryczana
• ćwierć niewielkiej dyni (miseczka - pokrojonej w kostkę)
• 3 ząbki czosnku
• zioła np. rozmaryn, tymianek
• olej lub oliwa z oliwek do podsmażenia
• ew. sól, pieprz

Kaszę ugotować.
Mięso pokroić w małe kawałki, przyprawić i dusić.
Na oleju/oliwie podsmażyć 2 ząbkami czosnku, a następnie dodać pokrojoną dynię bez skóry.
Dodać zioła i smażyć na wolnym ogniu.
Gdy dynia zmięknie na zewnątrz, zalać całość wodą i dusić dalej na małym ogniu, aż dynia zrobi się całkiem miękka, a nadmiar wody odparuje.
Połączyć dynię z mięsem, mieszając jeszcze chwilę dusić.
Ew. doprawić do smaku solą i pieprzem.

Wyłożyć na talerz kaszę oraz gulasz i gotowe!

2. Babeczki

Składniki:

• mąka – ok. 1,5 szklanki
• proszek do pieczenia – 3 płaskie łyżeczki
• cukier trzcinowy - 150 g
• dowolne orzechy – ok. szklanki
• 4-5 marchwi
• 2 jaja
• aromat np. waniliowy - 2 łyżeczki
• olej – ok. 150 ml
• mleko - 2 łyżki

Wymieszać dokładnie: mąkę, proszek do pieczenia, cukier, posiekane orzechy, starte na grubych oczkach tarki marchwie.
W innej misce wymieszać: jaja, olej, mleko i aromat waniliowy.
Następnie wymieszać produkty razem.
Powstałym ciastem wypełnić foremki.
Piec 20-25 min w temperaturze 180 stopni.

Smacznego :)

mgr inż. Natalia Gregorowicz
Dietetyk

Przeczytaj także: Prozdrowotne właściwości produktów owsianych

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.