banner

Jak dieta wpływa na obniżenie cholesterolu we krwi

Autor: Paulina Roziewska

Moja mama musi zmniejszyć poziom złego cholesterolu. Nie do końca wie jak powinna wyglądać jej dieta. Czy mogłaby Pani coś podpowiedzieć. Dziękuję Aleksandra.

Dieta odgrywa kluczową rolę w profilaktyce i obniżaniu stężenia cholesterolu we krwi. Przede wszystkim należy ograniczyć spożywanie produktów obfitujących w cholesterol. Dieta powinna być urozmaicona. Najlepiej spożywać małe posiłki co 3 – 4 godziny.

Jak powinna wyglądać dieta antycholesterolowa?

Produkty pochodzenia zwierzęcego

• Unikaj, a najlepiej zrezygnuj ze spożywania produktów pochodzenia zwierzęcego: jaj, masła, sera żółtego i pleśniowego, tłustych serów twarogowych, sera feta, śmietany, pełnotłustego mleka, tłustych mięs i wędlin, podrobów, które zawierają duże ilości tłuszczu nasyconego, który znacznie zwiększa wytwarzanie cholesterolu krążącego we krwi oraz samego cholesterolu.

Rośliny strączkowe

• Spożywaj rośliny strączkowe: groch, fasola, soczewica, soja i jej kiełki, które zawierają lecytynę, niacynę oraz witaminę E zmniejszające stężenie cholesterolu we krwi.
Warzywa i owoce

• Spożywaj warzywa i owoce, szczególnie pietruszkę, paprykę słodką, pomidory, owoc róży, cytrusy, czarną porzeczkę, które zawierają duże ilości witaminy C. Witamina ta obniża poziom cholesterolu.

Orzechy i nasiona

• Spożywaj orzechy i nasiona: migdały, orzechy laskowe bogate w witaminę E oraz nasiona lnu, dyni, chia, orzechy włoskie zawierające omega-3, które często włącza się do diety w celu oczyszczenia układu krążenia z nadmiaru cholesterolu.

• Spożywaj kiełki i młode pędy słonecznika, będące doskonałym źródłem lecytyny.

• W diecie powinna znaleźć się kasza gryczana zawierająca rutynę, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych.

Ryby

• Spożywaj sardynki, łososia, makrele i inne ryby głębinowe dostarczające omega-3.

Oleje roślinne

• Wybieraj oleje roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej rzepakowy (kanola), olej migdałowy, awokado, zawierające dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu LDL, a podnoszą poziom dobrego – HDL.

Błonnik

• Spożywaj produkty zawierające dużo błonnika, czyli produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa. Najbardziej pomocne w oczyszczaniu naczyń krwionośnych są zboża o lekko gorzkim smaku: żyto, owies, amarantus, komosa ryżowa. Nie zapominajmy o otrębach.

Obróbka termiczna

• Nie smaż – piecz w folii aluminiowej, rękawie, gotuj na parze.

Produkty przetworzone

• Wyeliminuj białą mąkę, cukier, rafinowane oleje, margaryny kostkowe, frytury, gotowe wyroby cukiernicze, zupy do szybkiego przygotowania, produkty typu fast food. Niektóre z wymienionych produktów zawierają izomery trans nienasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy te zwiększają poziom złego cholesterolu LDL.

mgr inż. Paulina Roziewska
Dietetyk

Przeczytaj także: Cukry dodane co to takiego ?

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.