banner

Imbir

Autor: Aleksandra Reyer

Kłącze imbiru obecnie jest powszechnie dostępne w sklepach i na bazarach. Mamy możliwość częściej wykorzystywać je do urozmaicania potraw w zamian za suszoną i sproszkowaną przyprawę. Roślina ta dzięki zawartym w niej olejkom eterycznym jest bardzo aromatyczna, zapachem przypomina cytrynę, natomiast w smaku jest piekąca i lekko gorzkawa. Stanowi jedną z podstawowych przypraw w kuchni azjatyckiej. Oprócz charakterystycznego aromatu imbir posiada także szereg właściwości leczniczych. Warto je poznać i z rozmysłem wykorzystywać w sztuce kulinarnej.

Imbir spożywany regularnie pomaga wzmocnić odporność organizmu. Posiada właściwości przeciwwirusowe. Dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu, przeciwbólowemu oraz przeciwgorączkowemu jest również niezastąpiony podczas przeziębienia i grypy, o które w okresie jesienno-zimowym nie trudno. W chłodne wieczory warto skorzystać z rozgrzewających mocy imbiru. Herbata z przyprawami korzennymi (imbirem, goździkami, cynamonem i kardamonem) nie tylko sprawi, że będzie nam cieplej, ale i wprawi nas w świąteczny nastrój. Gdy cierpimy z powodu bólu i pieczenia gardła, warto użyć imbiru do przygotowania odkażającej płukanki. Dzięki substancjom zawartym w imbirze, które przenikają do potu i łoju, możemy odkazić również nasze gruczoły skórne. Tym samym zmniejszymy ryzyko rozwoju bakterii, wirusów i grzybów, co zapobiegnie infekcjom skóry, oraz stanom zapalnym wywołanym rozwojem drobnoustrojów. Imbir pobudza wydzielanie enzymów trawiennych oraz żółci, dzięki czemu usprawnia procesy trawienia. Ponadto wspomaga pracę wątroby, przez co toksyny zostają sprawniej usuwane z naszego organizmu. Zaleca się go również osobom mającym problemy z wzdęciami. Działa on delikatnie moczopędnie, więc wykorzystać go można podczas zapalenia pęcherza, a także gdy towarzyszą nam obrzęki. Od dawna imbir jest także znanym środkiem przeciwdziałającym wymiotom. Wykorzystuje się go do produkcji farmaceutyków przeciw chorobie lokomocyjnej i chorobie morskiej. Z herbatek imbirowych często korzystają także kobiety we wczesnej ciąży, gdy dokuczają im poranne nudności i uporczywe wymioty. Dodatkowo imbir działa również pobudzająco i odświeżająco. Poprawia ukrwienie mózgu oraz krążenie krwi, co sprawia, że po jego spożyciu czujemy przypływ siły i pozytywnej energii. Pomaga również przezwyciężyć stres.

Jak widać imbir posiada wiele właściwości, które mogą zostać wykorzystane przez kobiety w ciąży. Od poprawy odporności i zapobiegania przeziębieniom, przez wspomaganie procesu leczenia zakażeń bakteryjnych i wirusowych, przeciwdziałanie obrzękom, poprawienie procesów trawiennych oraz nastroju, aż do zapobiegania wymiotom. Ze względu na możliwość drażniącego działania imbiru na przewód pokarmowy, kobiety w ciąży powinny jednak stosować go z umiarem.

mgr Aleksandra Reyer
Dietetyk

Przeczytaj także: Soczewica – „przez żołądek do…głowy”

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.