banner

Wzmacniamy odporność – Witamina C

Autor: Marta Hyla

Okres jesienny charakteryzuje się większą podatnością organizmu na przeziębienia, co dotyczy w szczególności najmłodszych. Warto w tym okresie zwrócić szczególną uwagę na jadłospis naszego dziecka i w miarę możliwości wprowadzić do codziennej racji pokarmowej produkty zawierające składniki aktywne biologicznie, wzmacniające odporność. Jednym z takich składników jest bez wątpienia witamina C.

Witamina C (kwas askorbinowy) pełni w naszym organizmie wiele istotnych funkcji. Oprócz tego, że wzmacnia naszą odporność i wspomaga procesy detoksykacji organizmu, zapobiega chorobom serca i nowotworom (zaliczana jest do antyoksydantów). Niedobór witaminy C skutkuje mniejszą odpornością organizmu na przeziębienia i infekcje, brakiem apetytu, szybszym męczeniem się w wyniku osłabienia wydolności fizycznej oraz obniżeniem zdolności organizmu do przystosowania się do zmian temperatury. Objawy niedoboru tej witaminy występują zazwyczaj w okresie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym.

Źródłem witaminy C są produkty pochodzenia roślinnego – głównie warzywa i owoce. Największe ilości tej witaminy zawierają: nać pietruszki, papryka czerwona, brukselka, kalarepa, brokuły, kalafior, kapusta, szpinak. Z owoców na uwagę zasługują: dzika róża, czarne porzeczki, maliny, kiwi, żurawina, agrest, owoce cytrusowe. Witamina C jest związkiem bardzo nietrwałym, dlatego warto zwrócić uwagę na sposób przechowywania i przyrządzania potraw z produktów, które w nią obfitują. Antyoksydant ten jest bardzo wrażliwy na działanie tlenu oraz promieniowania słonecznego. Szybko ulega inaktywacji w wysokich temperaturach (zdecydowanie mniejsze straty tej witaminy powstają podczas procesu zamrażania). Jeśli chcemy zapobiec dużym startom witaminy C podczas gotowania, dobrze jest wrzucać produkty na gorącą wodę i gotować jak najkrócej, na wolnym ogniu.

Poniżej znajduje się kilka propozycji potraw, które wzbogacą dzienną rację pokarmową w witaminę C, a poprzez to wzmocnią odporność naszych pociech:

Pietruszkowy mus (od 12 miesiąca życia)

Składniki:

- natka pietruszki (2 łyżki drobno posiekanej)
- brokuły (kilka różyczek)
- cukinia (1/3 małej sztuki)
- drobny makaron (3 łyżki)
- masło (1 łyżeczka)
- mleko (1 szklanka)

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z drobno posiekaną natką pietruszki. Do gotującego się mleka dodać drobny makaron oraz pokrojone brokuły i cukinię. Gotować do momentu, aż makaron i warzywa będą miękkie. Następnie zmiksować.

Kasza kuskus z warzywami (od 11 miesiaca życia)

Składniki:

- kasza kuskus (1/2 szklanki)
- brukselka 3 sztuki
- papryka czerwona (1/2 sztuki)
- marchewka (1 średnia)
- masło (1 łyżeczka)
- oregano (do smaku)

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotować. Obrane i pokrojone w kosteczkę warzywa wrzucić na gorącą wodę i ugotować. Odcedzić i zmiksować. Dodać masło, doprawić oregano. Przygotowany mus warzywny połączyć z ugotowana kaszą kuskus.

Jabłka z żurawiną (od 11 miesiąca życia)

Składniki:

- żurawina ( 2 łyżki)
- jabłko (1 duże, soczyste)
- płatki owsiane lub kukurydziane ( 2 łyżki)
- cynamon i cukier (do smaku)

Sposób przygotowania:

Jabłko obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z żurawiną i płatkami. Dodać trochę cukru i szczyptę cynamonu. Zapiec pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym przez ok. 30 minut tak, aby jabłka puściły sok, a płatki stały się miękkie. Przed podaniem wymieszać i ostudzić.

mgr inż. Marta Hyla
Dietetyk

Przeczytaj także: Niedobór magnezu u dzieci

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.