banner

Produkty i potrawy zalecane i niewskazane w chorobie wrzodowej

Autor: Marzena Gontarz

NAPOJE

ZALECANE

Mleko słodkie, mleko zsiadłe nie przekwaszone, jogurt, kawa zbożowa z mlekiem, słaba herbata z mlekiem, soki rozcieńczone, napoje mleczno-owocowe, mleczno-warzywne, wody mineralne nie gazowane.
W ograniczonej ilości słaba herbata, herbata ziołowa, owocowa.

PRZECIWWSKAZANE

Płynna czekolada, kakao, mocna herbata, kawa naturalna, wszystkie napoje alkoholowe, napoje gazowane, kwaśne przetwory mleczne, maślanka, kumys.

PIECZYWO

ZALECANE

Pszenne, jasne, czerstwe, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, drożdżowe.

PRZECIWWSKAZANE

Wszelkie pieczywo świeże, żytnie, razowe, pieczywo chrupkie, pszenne razowe.

DODATKI DO PIECZYWA

ZALECANE

Masło, twarożek, jaja na miękko, jajecznica na parze, pasta z cielęciny, drobiu.
W ograniczonej ilości margaryna miękka, miód, marmolada, chude wędliny ( szynka, polędwica, drobiowe, parówki cielęce ), łagodny ser podpuszczkowy, pasztet domowy.

PRZECIWWSKAZANE

Tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszka, pasztetowa, smalec, pikantne sery dojrzewające, dżemy, jaja na twardo.

ZUPY I SOSY GORĄCE

ZALECANE

Rosół jarski, mleczne, krupniki z dozwolonych kasz, ziemniaczana, warzywne z dozwolonych warzyw, przecierane, zaprawiane mąką i masłem, zawiesiną z mąki i śmietanki, mąki i mleka, zaciągane żółtkiem.
Sosy łagodne: ze słodką śmietanką – koperkowy, potrawkowy, pomidorowy, pietruszkowy.
W ograniczonej ilości chudy rosół z cielęciny, na esencjonalnych wywarach jarzynowych.

PRZECIWWSKAZANE

Tłuste, zawiesiste, na wywarach mięsnych, kostnych, grzybowych, zasmażane, zaprawiane kwaśną śmietaną, pikantne, z warzyw kapustnych, roślin strączkowych, cebulowa, porowa, rosoły, buliony;
Sosy ostre, pikantne: grzybowy, musztardowy, chrzanowy, cebulowy.

DODATKI DO ZUP

ZALECANE

Bułka, grzanki, lane ciasto, kluski biszkoptowe, kluski francuskie, makaron ,, nitki ‘’, kasza manna, kasza jęczmienna, ryż, ziemniaki puree.
W ograniczonej ilości ziemniaki w całości, groszek ptysiowy.

PRZECIWWSKAZANE

Grube kasze, grube makarony, kluski kładzione, nasiona roślin strączkowych, jaja na twardo.

MIĘSO, DRÓB, RYBY

ZALECANE

Chude: cielęcina królik, kurczak, indyk
Chude ryby: dorsz, sola, płastuga, szczupak, morszczuk, mintaj, sandacz, pstrąg, lin, flądra.
Potrawy gotowane; pulpety, budynie, potrawki.
W ograniczonej ilości: wołowina, konina, kura, płuca, serca, ryby (młody karp, makrela, leszcz, sardynka).
Potrawy duszone bez obsmażania na tłuszczu, pieczone z masy mielonej w folii lub pergaminie.

PRZECIWWSKAZANE

Tłuste gatunki: wieprzowina, baranina, gęsi, kaczki, dziczyzna.
Tłuste ryby: węgorz, łosoś, sum, tołpyga, halibut, pikling, szproty.
Potrawy marynowane, wędzone, smażone, pieczone.

POTRAWY PÓŁMIĘSNE I BEZMIĘSNE

ZALECANE

Budynie z drobnych kasz, warzyw i mięsa, makaron nitki z mięsem, risotto, leniwe pierogi.
W ograniczonej ilości: zapiekanki z kasz, warzyw i mięsa, kluski z ziemniaków i sera.

PRZECIWWSKAZANE

Wszystkie potrawy smażone na tłuszczu np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety, bigos, fasolka po bretońsku.

TŁUSZCZE

ZALECANE

Dodawane na surowo: masło, śmietanka, oleje ( sojowy, słonecznikowy, kukurydziany, rzepakowy, oliwa z oliwek).
W ograniczonej ilości: margaryny miękkie, niezbyt kwaśna śmietana.

PRZECIWWSKAZANE
Smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde, kwaśna śmietana.

WARZYWA

ZALECANE

Młode, soczyste, gotowane: marchew, pietruszka, dynia, kabaczki, buraki, szpinak, szparagi; w formie puree, oprószane mąką, z wody, z masłem.
W ograniczonej ilości: kalafior, brokuły, fasolka szparagowa, groszek zielony, seler, sałata zielona, pomidory bez skórki, w okresie remisji choroby drobno starte surówki np. z marchewki.

PRZECIWWSKAZANE

Warzywa kapustne, cebula, czosnek, pory, suche nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, rabarbar, kalarepa, szczaw, grzyby, warzywa zasmażane, sałatki z majonezem i musztardą, warzywa marynowane, solone.

ZIEMNIAKI

ZALECANE

Gotowane, w postaci puree.
W ograniczonej ilości pieczone, gotowane w całości.

PRZECIWWSKAZANE

Smażone z tłuszczem (frytki, krążki).

OWOCE

ZALECANE

Dojrzałe, soczyste, bez skórki i pestek, nie kwaśne.
W okresie zaostrzenia choroby w postaci przecierów gotowanych.
Owoce jagodowe, winogrona, cytrusowe, banany, brzoskwinie, morele, jabłka gotowane, pieczone, soki owocowe rozcieńczone, najlepiej mlekiem.
W okresie remisji choroby surowe przeciery z owoców wymienionych wyżej, owoce rozdrobnione.

PRZECIWWSKAZANE

Czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, kawon, orzechy, owoce suszone, marynowane.

DESERY

ZALECANE

Kompoty z zalecanych owoców-przetarte, galaretki, kisiele, mus z pieczonego jabłka, budynie i kisiele mleczne, desery mało słodzone.

PRZECIWWSKAZANE

Torty, ciasta z masami, z dużą ilością cukru, desery z używkami, orzechami, kakao, czekolada, batony, chałwa, ciasta z proszkiem spulchniającym.

PRZYPRAWY

ZALECANE

Bardzo łagodne: cukier, wanilia, sok z cytryny, zielona pietruszka, koper, cynamon.
W ograniczonej ilości: melisa, jarzynka, sól.

PRZECIWWSKAZANE

Ocet, pieprz, musztarda, papryka ostra, chrzan, maggi, kostki bulionowe, ziele angielskie, liść laurowy.

mgr inż. Marzena Gontarz
Dietetyk

Przeczytaj także: Profilaktyka żywieniowa w przypadku wystąpienia wad kręgosłupa - skolioza.

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.