banner

Produkty niezalecane kobietom w ciąży

Autor: Natalia Ciesielczuk

Ciąża jest jednym z najważniejszych okresów w życiu każdej kobiety, a odżywanie w tym czasie pełni kluczową rolę zarówno dla matki, jak i dla dziecka. Żywienie jednak powinno zmienić się pod względem jakościowym jeszcze przed zajściem w ciążę. Organizm, który dobrze przygotuje się na ten czas, lepiej będzie sobie radził ze zmianami w nim zachodzącymi a także będzie bardziej przystosowany na pracę, jaką przyjdzie mu wykonać w ciągu najbliższych dziewięciu miesięcy jak i później, podczas okresu laktacji i karmienia piersią.

Dieta kobiety ciężarnej powinna być odpowiednio zbilansowana oraz uboga w różnego rodzaju substancje konserwujące. Jest też kilka szczególnych produktów, których kobiety w ciąży powinny wystrzegać się w szczególności.

Pierwszym, i chyba najważniejszym produktem jest alkohol. Już nawet najmniejsze jego dawki przechodzą do krwi płodu i są dla niego bardzo niebezpieczne. Spożywanie alkoholu w ciąży może powodować pojawienie się u dziecka tak zwanego zespołu poalkoholowego. Jest to choroba, która charakteryzuje się najcięższą formą wad wrodzonych, somatycznych oraz neurologicznych. Do objawów zalicza się specyficzne anomalie w budowie twarzy dziecka (np. opadające powieki, szeroko rozstawione oczy, krótki nos, wąska górna warga, krótka szyja, anormalność stawów i kości), spowolniony rozwój fizyczny przed i po urodzeniu oraz objawy wynikające z uszkodzenia ośrodkowego układu nerwowego, takie jak zaburzenia motoryki, problemy z utrzymywaniem równowagi, zaburzenia sensoryczne w odbieraniu bodźców, trudności z poczuciem własnego ciała w przestrzeni, zaburzenia uwagi, kłopoty z pamięcią, trudności z uczeniem się, kłopoty z planowaniem, organizowanie oraz trudności komunikacyjne.

Kolejnym niezalecanym produktem jest kawa i inne napoje zawierające kofeinę. Jak wiadomo, kofeina jest składnikiem, który wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, cynk, wapń oraz potas. Trzeba tutaj jednak dodać, że umiarkowane spożywanie kawy (2-3 filiżanki dziennie) nie jest szkodliwe, a wręcz może wspomagać organizm w zaburzeniach sercowo- naczyniowych. Natomiast częste picie kawy przez kobiety ciężarne i karmiące zwiększa prawdopodobieństwo poronienia, wystąpienie przedwczesnego porodu a także niskiej masy ciała noworodka. Zostało ustalone, że dzienna maksymalna dawka kofeiny dla kobiet w ciąży wynosi 300 mg.

Przyszła mama powinna także unikać różnego rodzaju „E” dodatków do żywności. Przy wyborze produktów żywnościowych nie powinna kupować tych produktów, które zawierają w swoim składzie konserwanty, sztuczne barwniki oraz aromaty. Jeśli nie za bardzo zna się na dodatkach do żywności i tak do końca nie jest pewna, co jest co, powinna unikać tych produktów, których lista dodatków na etykiecie jest długa. Substancjami, na które trzeba w szczególności uważać, są takie jak benzoesan sodu, dodawany przede wszystkim do konserw, dżemów czy majonezów, gdyż może on powodować alergię, kwas fosforowy, który pogarsza wchłanianie żelaza i bardzo często powoduje alergię czy glutaminian sodu, dodawany do napojów, zup, dań w proszku, mogący powodować skórne reakcje alergiczne.

W okresie ciąży warto też unikać różnego rodzaju słodyczy, gdyż są kaloryczne a ich wartość odżywcza jest bardzo niska. W zamian można jeść suszone owoce albo ciasta pieczone w domu. Ciastka kupowane w sklepach zawierają niezdrowy dla organizmu utwardzony tłuszcz cukierniczy, zawierający izomery trans kwasów tłuszczowych, które niekorzystnie wpływają na zdrowie i rozwój dziecka, mogą hamować przyrost masy ciała czy zaburzać przemiany nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne do budowy mózgu.

Kobiety ciężarne powinny wystrzegać się także surowego mięsa, ponieważ mogą znajdować się w nim drobnoustroje odpowiedzialne za choroby takie jak listerioza czy toksoplazmoza. Choroby te są groźne dla dziecka i mogą powodować poważne uszkodzenia układu nerwowego.

Ostatnim przedstawionym tu produktem, przeciwwskazanym dla kobiet w ciąży, są orzeszki ziemne, jak wynika z przeprowadzonych badań naukowych, spożywanie ich w okresie ciąży zwiększa prawdopodobieństwo rozwinięcia się u dziecka alergii.

mgr inż. Natalia Ciesielczuk
Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta przyszłej mamy – przepisy o wysokiej gęstości odżywczej

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.