banner

Kwas foliowy- skutki jego niedoboru dla kobiet w wieku rozrodczym

Autor: Arleta Witan-Grzegrzółka

Kilka słów wstępu odnośnie folianów

Szeroką grupę witamin z grupy B określamy folianami są to najczęściej niedostarczane składniki diety. Spośród tych witamin znaczące miejsce zajmuje kwas foliowy. Nasz organizm sam nie jest w stanie uzyskać odpowiedniej podaży tego składnika dlatego należy zwracać szczególną uwagę na jego przyjmowanie z pożywieniem oraz z suplementami diety.

Kwas foliowy posiada znaczącą funkcję w prawidłowym tworzeniu się cewy nerwowej u płodu jak i też wpływa na prawidłowy przebieg ciąży.

Skutki niedoboru kwasu foliowego dla kobiet w wieku rozrodczym.

O niedostatecznej podaży kwasu foliowego w diecie mogą świadczyć następujące objawy:

- bladość skóry,
- nadmierne siwienie włosów,
- stan zapalny w obrębie jamy ustnej,
- problemy ze snem,
- stany lękowe,
- zaburzenia koncentracji,
- uczucie zmęczenia.

Nie tylko kobiety w ciąży czy też te, które planują powiększanie rodziny ale wszystkie kobiety w wieku rozrodczym powinny przyjmować kwas foliowy w zalecanej dawce 400µg na dobę (dla kobiet ciężarnych zapotrzebowanie to wzrasta do 600 µg na dobę a w przypadku gdy we wcześniejszej ciąży zostały wykryte wady cewy nerwowej zapotrzebowanie to może wzrosnąć nawet 10-krotnie). Mała zawartość tego składnika w organizmie kobiety może prowadzić do zaburzeń płodności bądź też w przypadku rozwijającej się ciąży wystąpieniem wad cewy nerwowej u płodu. Pierwszy miesiąc ciąży jest niezwykle istotny dla rozwijającego się dziecka dlatego też istotne jest zapewnienie odpowiedniej ilości kwasu foliowego przynajmniej na trzy miesiące przed planowaną ciążą albowiem w tym czasie następuje rozwój mózgu i rdzenia kręgowego.

Źródła pokarmowe kwasu foliowego

Foliany są obecne w produktach pochodzenia roślinnego oraz zwierzęcego. Surowe bądź poddane krótkiej obróbce termicznej warzywa liściowe takie jak brukselka, brokuły, szpinak, sałata czy szparagi zawierają w swoim składzie największą ilość tego składnika. Foliany możemy również spożywać w produktach pochodzenia zwierzęcego takich jak podroby (jednak z tymi należy uważać podczas ciąży), mleczne przetwory fermentowane (maślanka, kefir), które zawierają również bakterie kwasu mlekowego.

Jakie czynniki mogą wpłynąć na zaburzone wchłanianie kwasu foliowego?

Kwas foliowy zawarty w pożywieniu w największym stopniu jest wchłaniany w przewodzie pokarmowym dlatego wszelkie choroby związane z układem pokarmowym powodują zmniejszone wchłanianie tego składnika. Do niedoborów kwasu foliowego w znacznym stopniu przyczyniają się przyjmowane leki, takie jak aspiryna i ibuprofen, ale też przyjmowanie doustnych środków antykoncepcyjnych czy antybiotyków. Nadużywanie alkoholu oraz palenie tytoniu również w znacznym stopniu wpływa na zmniejszenie wchłaniania folianów przez organizm. Aby zwiększyć wchłanianie kwasu foliowego przez organizm zalecane jest spożywanie produktów bogatych w witaminę C, żelazo oraz cynk w jednym posiłku tworząc np. kolorową sałatkę bogatą w warzywa, owoce oraz ziarna.

mgr Arleta Witan - Grzegrzółka
Dietetyk

Przeczytaj także: Dieta mamy karmiącej

Zobacz także:

Kategorie

Pierwszy w Polsce kurs programowania dla dzieci, gdzie uczymy tworząc prawdziwe programy, a nie gry.
Sklep przepisy-dla-dzieci.pl
Pomysłowe prezenty dla dzieci. Sklep w Warszawie.